Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Győr a haza szolgálatában

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 11. 15:11

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Győri Ipartörténeti Alapítvány közös múltidéző konferenciáján idézték fel Győr hadiipari történelmét, jelenét november 11-én, csütörtökön. A rendezvényen Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a város hadiipari és haderőfejlesztési szerepét emblematikusnak nevezte.

_SNJ0049_miklosy

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartott rendezvény nyitányaként megrendezett sajtótájékoztatón Miklósy Lajos, a Győri Ipartörténeti Alapítvány elnöke emlékeztetett arra: mind az első, mind a második világháború idején – csakúgy, mint békeidőben is – a győri gyáraknak hatalmas szerepe volt a magyar haderő anyag- és fegyverellátásában. Éppen ezért adták a „Győr a haza szolgálatában” címet a szakmai konferenciának.

_SNJ0061

Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, egyúttal a konferencia levezető elnöke sajtótájékoztatójában úgy fogalmazott: a konferencia egy folyamat első állomása, hiszen a jövőben tervezetten egy kiadvány és egy kiállítás is tanúbizonyságot tesz azokról az értékekről, amelyeket Győr városa és ipara hozzátett a magyar haderő életéhez. Mint fogalmazott, Győrben a hadiipari ellátás komoly háttérrel rendelkezett már a XIX. század végétől kezdve, amely nem csak a fegyverekre és a hadiipar produktumaira terjedt ki, hanem számtalan más iparág tevékenységére is, amelyek mind fontosak voltak a katonák és a honvédelem számára.

„Ezt a hadiipart háromszor kellett újjáépíteni az elmúlt 120-130 év során Magyarországon és most vagyunk a negyedik ilyen nekifutásban, a hadiipar teljeskörű újjáépítésében. Az 1900-as évek elején nagyon nagy hadiipari komplexum épült, ami itt működött Győrben, majd a trianoni békediktátum hatására ez alapjaiban omlott össze. Magyarországnak egy új haderőellátást, hadiipart kellett megteremteni, ez volt a második nekifutás, ami tartott a második világháború végéig. Majd 1948 után egy harmadik nekifutás jött, a negyedik pedig a mostani” – mutatott rá dr. Kovács Vilmos ezredes.

_SNJ0089

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy az addig kereskedelemre berendezkedett Győr lakossága az 1900-as évek elején látta meg a jövő lehetőségét az iparban, ekkor kezdődtek meg az ipari fejlesztések városszerte. Ennek szerves része volt a hadiipar is. Bár a jövőt nehéz meghatározni, a kihívások mellett számos új lehetőség is kínálkozik, köztük a napjainkban dinamikusan fejlődő védelmi ipar.

_SNJ0139

A konferencia kezdetén - amely a győri hadiipari múlt felidézését tűzte ki céljául – Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos leszögezte: „2016-ban, amikor elindítottuk a Magyar Honvédség és a magyar történelem legnagyobb haderőfejlesztési programját, akkor tudtuk, hogy ezzel párhuzamosan meg fogjuk indítani a hadiipar fejlesztési programját is.”

Hozzátette: Győr mind a hadiipari, mind a haderőfejlesztési program tekintetében emblematikus hely. „Példaként áll az itt lévő gyáraknak a története és a győri emberek küzdelme az ország előtt, hogy mindig van felállás, mindig fel tudtunk állni a legkomolyabb csapások után is” – mondta.

_SNJ0205

A konferencia előadói többek között a Rába vállalatcsoport 125 éves történetéről és jelenéről, valamint olyan legendás üzemekről tartottak ismeretterjesztő tájékoztatókat, mint a Magyar Ágyúgyár Rt., vagy a Messerschmitt vadászgépeket is előállító Magyar Vagon- és Gépgyár.