Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyorsan fogyott a Magyar Honvéd a pákozdi emlékműnél

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. szeptember 29. 22:16

A pákozdi eseménysorozat részeként honvédelmi járőrversenyt szervezett a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ), valamint a HM Kommunikációs Főosztálya. A megmérettetésre az ország minden részéből érkeztek a fiatalok, akik három kategóriában indulhattak a versenyen.

Az eső ugyan elkerülte a verseny színhelyét, de a szél meglehetősen
nagy porfelhőket kavart az emlékmű körül, megnehezítve ezzel a
versenyzők és a rendezők dolgát.

A szervező bizottság nevében a versenyzőket Görög István ezredes köszöntötte. Örömét fejezte ki annak, hogy ilyen sok iskola fogadta el a szervezők meghívását. A honvédelmi verseny megrendezésére azért is méltó ez a helyszín, mert a magyar honvédek ebben a térségben 161 évvel ezelőtt a magyar történelem nagyszerű cselekedetét hajtották végre. Sok dolog őrzi itt e nap emlékét, és most épül az a pavilon, amelyikben a magyar katonák és a honvédség 161 évének emlékeit fogják bemutatni. Mindenkinek, aki eljött, szép napot és sportszerű versenyzést kívánt.

1595891765
 

Szentes László nyugállományú ezredest, a HOSOSZ alelnökét kérdeztük a rendezvényről. 

Kik jöttek el a versenyre, hol lehetett erre jelentkezni?

A honvéd sportszervezeteken, valamint a diák sportegyesületeken keresztül hirdettük meg a rendezvényt az ország közép- és felsőoktatási intézményeiben. A megyéktől azt kértük, hogy legalább egy egyetemi, vagy főiskolai és egy középiskolai csapatot indítsanak. Elég jó visszhangra talált a felhívásunk és nagyon sok megyéből érkezett nevezés és jöttek ide a fiatalok az ország minden részéből, Kazincbarcikától, Szombathelyig.

Milyen kategóriában lett meghirdetve a verseny, és hány fős csapatokat lehetett indítani?

A legfiatalabbak a középiskolás kategóriában, itt 11 csapat nevezett, a másik kategória az egyetemisták, főiskolások korosztálya, ahol 15 csapat vághat neki a távnak és végül a katonáknál négy csapatot hívtunk meg versenyezni. Négy tagja lehet egy csapatnak és ebben a verseny kiírásban nincs megkötés a korra és a nemre vonatkozóan, tehát a csapatok önállóan dönthetik el, hogy hány leányt indítanak és a katonáknál milyen korú versenyzőket indítanak.

Hány kilométer a járőrútvonal hossza, és milyen feladatokat kell végrehajtaniuk a versenyzőknek?

Nyolc kilométernél egy kicsit nagyobb a kijelölt táv és összesen hét ellenőrző pontot kell a versenyzőknek érinteniük. A startnál időre egy tesztet kell kitölteniük, ebben a tesztben a honvédséggel kapcsolatos kérdések szerepelnek. Az első ellenőrző ponton a Velencei tavon evezéssel kellnek át, a második ponton kézigránát dobásban, a harmadikon légpuska lövészetben kell ügyeskedniük, amíg a negyedik ponton a sebesültek ellátásából kell vizsgázniuk. Pihentetés képen az ötödik ponton egy könnyed puzzle várja a fiatalokat. A hatodik pont egy kicsit keményebb a megszokottnál, mert egy akadálypályát kell leküzdeniük, a hetedik ponton a katasztrófavédelem szakemberei várják feladatokkal a versenyzőket.

1595891766
 

Látható, hogy a feladatokat nagy igyekezettel csinálják a fiatalok. Mik a terveitek a jövőt illetően? 

Ez volt az első ilyen rendezvényünk, ami sok tapasztalatot adott a szervezőknek. A terveink szerint folytatni szeretnénk ezt a járőr versenyt. Több fordulóban kívánjuk meghirdetni, ami azt jelenti, hogy lesznek megyei, regionális megmérettetések és jövőre itt tervezzük megrendezni az országos versenyt. Bízunk abban, hogy még többen fognak csatlakozni ehhez a rendezvény sorozathoz és ezért még színvonalasabb versenyeket tudunk majd szervezni.

Az ellenőrző pontokra látogatók tapasztalhatták, hogy a feladatok megoldásához komoly elméleti és gyakorlati tudásra volt szükség. A sebesült ellátó helyen az Országos Mentőszolgálat szakemberei előtt kellett a fiataloknak vizsgázniuk. A feladatot a csapatkapitány húzta egy borítékból és a feladat mindig egy feltételezett baleset volt, ahol a sérültet a szakemberek kiérkezéséig el kellett látni. A mentősök minden mozdulatra szigorúan figyeltek és pontoztak. Értékelték a helyzetelemzést, az elsősegélynyújtás minden részletét és a további helyzet megoldást. A fiatalok meg is állapították, itt kevés volt az a tudás, amit a jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamon szereztek. A verseny felénél ezen a ponton csak egyetlen száz százalékos csapat volt, a ZMNE.

1595891766
 

A másik kemény megmérettetés az akadálypálya volt. Az akadálypálya 250-300 métere alatt volt kúszófolyosó, gerendamászás, lengőhíd, résen átjutás, bozótban farönk húzás, lengőkötél leküzdése. A rendezők, amíg az első csapat meg nem érkezett, letesztelték a pályát. A legjobb idő pihenten 3 perc 10 másodperc volt. A rendezőknek egyébként nagyon oda kellett figyelniük, és állandóan figyelmeztették is a versenyzőket a balesetek elkerülésére.

1595891766
 

A nap folyamán a repülőgép szimulátor körül is nagy volt a forgalom. Amíg a fiatalok a sorukra várakoztak fogadásokat kötöttek arra, hogy az éppen a pilóta székben ülőt „hány perc múlva kereshetik a mezőőrök." De nagyon kapósak voltak a Magyar Honvéd számai is a HM Zrínyi Kommunikációs és Szolgáltató Kft. médiakamionjánál is.

1595891766
1595891767