Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halálbüntetés a 9/11 kitervelőire

Szöveg: klubradio.hu/honvedelem.hu |  2008. május 14. 8:21

Helybenhagyta az amerikai katonai ügyészség a szeptember 11-ei merényetek öt kitervelőjére kiszabott halálbüntetést. A huszadik feltételezett gépeltérítő elleni vádat ejtették. Khalid Sheikh Mohammed, aki a merénylet első számú kiagyalója volt, csak most kapta kézhez a verdiktet, noha már pénteken döntött róla a katonai ügyész.

Mind az öt vádlott a guantanamói fogolytáborban vár sorsára, immár 5 éve. Õk lesznek az elsők a több mint 270 fogoly közül, akik halálbüntetést kapnak háborús bűn elkövetése miatt. Állítólag még 80, terrorzimus vádjával vagy háborús bűn eköetésével gyanúsított ellen hoznak majd a közeljövőben hasonló ítéletet.

A halálbüntetés alól egyelőre felmentett hatodik, szintén szaudi gyanúsítottat, al-Qahtanit a merénylet előtti napokban Orlandóban kapták el a határőrök: nem volt visszajegye, 2400 dollár volt nála és fény derült arra is, hogy Mohamed Attával, az első számú merénylővel találkozott volna. Egyes hírek szerint Donald Rumsfeld ex-védelmi miniszter utasítására kegyetlen kínvallatásnak vetették alá.

Ramzi bin al-Shibh bűne, hogy pilótaképző tanfolyamra iskolázta be a merénylőket, Ali Abd al-Aziz Ali 120 ezer dollárral támogatta őket, kilencük kiutaztatását pedig ő maga intézte személyesen.

Mustafa Ahmed al-Hawsawi hitelkártyákkal látta el a gépeltérítőket, Walid bin Attash a merénylők közül kettőnek a kiképzésében vett részt, így maga is a terrortámadás kitervelőjének számít.