Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromnapos hadművelet Északnyugat-Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 19. 18:21

Legkevesebb hatvan lázadót öltek meg afgán és külföldi katonák egy háromnapos hadműveletben Afganisztán viszonylag békés, északnyugati Farjáb tartományában – közölte május 19-én, csütörtökön a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF). A hadművelet május 13-án kezdődött, három napig tartott, s hónapok óta az egyik legsikeresebb volt a lázadók veszteségei tekintetében.

Az ISAF tájékoztatója szerint a két haderő katonái megtisztítottak egy falut és környékét a lázadóktól a tartomány Kiaszár körzetében, miután olyan értesüléseket szereztek, hogy felkelők tevékenykednek ott.

A Türkmenisztánnal szomszédos Farjáb tartományban csak szórványosan fordultak elő erőszakcselekmények a lakosság körében egyre népszerűtlenebb, lassan egy évtizede tartó afganisztáni háborúban. Az országban mintegy 150 ezer külföldi katona állomásozik, ennek ellenére a tálib uralom megdöntése, 2001 vége óta a tavalyi évben volt a legsúlyosabb a helyzet az erőszakcselekményeket illetően.

Gérard Longuet francia védelmi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy egy véletlen lőszerrobbanásban életét vesztette Afganisztánban egy francia katona, s négyen megsebesültek. Az eset a dél-afganisztáni Kapisza tartományban történt szerda este. Afganisztánban mintegy négyezer francia katona teljesít szolgálatot. A NATO bevonulása óta összesen 58 francia katona halt meg Afganisztánban a szerdai áldozatokat is beleszámítva.

A tálib felkelők csütörtökön elítélték, hogy előző nap egy erőszakossá vált NATO-ellenes tüntetésen lelőttek tizenegy embert az észak-afganisztáni Talikan városban. A településen mintegy ezerötszázan tiltakoztak egy állítólag négy civil halálát okozó NATO-hadművelet miatt, és köveket hajigáltak egy német támaszpontra. Az afgán rendőrök és a tüntetők között lövöldözés tört ki.

Az afgán belügyminisztérium később megerősítette, hogy lövések érték a tüntetőket, de azt nem tudta megmondani, kik lőttek. A tálibok azonban a német katonákat vádolják azzal, hogy belelőttek a tömegbe, s emberiesség elleni bűnténynek minősítik ezt.