Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A béke megőrzésére készülnek

Szöveg: Galambos Sándor |  2015. szeptember 23. 7:23

A mai gyorsan változó környezetben, amikor új kihívásokkal kell szembenéznünk, egyre nagyobb szükség van jól felkészült, professzionálisan képzett békefenntartókra – köszöntötte Szolnokon, szeptember 21-én, héltfőn a XXX. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam hallgatóit Apáti Zoltán ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka.

1596000836

Megkezdődött a harmincadik Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban. A mostani kurzuson tizenhárom magyar, két-két egyiptomi, litván, német és egy pakisztáni tiszt készül fel a fegyvertelen katonai megfigyelői feladatokra. Oktatásukat jól felkészült, több éves külszolgálaton szerzett katonai megfigyelői tapasztalattal rendelkező finn, német, svéd instruktorok, magyar részről pedig két aktív- és három önkéntes műveleti tartalékos tiszt, valamint tizenhárom meghívott külsős előadó segíti.

1596000837

A tanfolyam megnyitóján Apáti Zoltán ezredes kívánt eredményes munkát a tanfolyam hallgatóinak. Az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka beszédében hangsúlyozta: a békefenntartók kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy a világot biztonságosabbá és stabilabbá tegyük. A munkájuk ugyanakkor egyre nehezebb, mivel nemcsak a korábbi, országok közti konfliktushelyzetek kezelésére kell felkészülniük. Szembekerülhetnek ugyanis a nemzetközi terrorizmus, az illegális ember- és drogcsempészet problémáival, esetenként pedig még a természeti katasztrófák következményeinek a felszámolásában is kérhetik a segítségüket.

1596000837

A háromhetes kurzus hallgatói az első napokban zömmel elméleti foglalkozásokon vesznek majd részt, a katonai megfigyelés alapjaival ismerkednek: a békefenntartás ENSZ által kidolgozott alapelveivel, a nemzetközi szervezetekkel történő együttműködés lehetőségeivel, valamint elsajátítják a híradás, a kommunikáció, a tárgyalástechnika, a járőrözés és a megfigyelés végrehajtásának a szabályait. A második héten aztán már a terepfoglalkozásokon lesz a hangsúly, a tanteremben tanultak gyakorlati alkalmazásán. A különböző szituációs tréningeket a szolnoki laktanyában és Eger térségében hajtják végre. A kiképzés harmadik hetének a végén pedig a hallgatók egy kétnapos záró gyakorlaton fognak számot adni a felkészültségükről. Egy fiktív műveleti területen hajtanak majd végre megfigyelői feladatokat: járőrözést, fegyverzet ellenőrzést, kivizsgálást, és „tárgyalnak" a szemben álló felek képviselőivel.

1596000837

Az MH Béketámogató Kiképző Központban megrendezett Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam az ENSZ Békeműveleti Főosztály (UN DPKO) által elismert felkészítés, amelynek akkreditációját legutóbb 2015 áprilisában újította meg további négy évre a világszervezet.

1596000837


Fotó: a szerző felvételei