Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legidősebb újonc

Szöveg: Galambos Sándor |  2015. június 5. 9:06

A fiatalok körében is elismerést kiváltó eredményt, 312 pontot ért el az alkalmasság-vizsgálat fizikai felmérésén Bíró Mihály, aki 59 esztendős korában jelentkezett szerződéses katonai szolgálatra. Évekig volt regisztrált álláskereső, június 1-jétől viszont már biztos munkahelye van: a kecskeméti repülőbázison dolgozik gépkocsivezetőként.

Öt évig nem talált munkát magának Bíró Mihály. Kőműves a szakmája, jogosítványa alapján segéd-motorkerékpártól túlméretezett járművekig mindent vezethet, mégis csak a közfoglalkoztatási program keretében alkalmazták. Lakitelken él, nős, két felnőtt gyermeke van.

Egy állandó, biztos megélhetést garantáló állásra vágyott, de tulajdonképpen beletörődött abba, hogy ötvenkilenc évesen már nem fog tudni elhelyezkedni.

1595994975

Tavaly viszont kapott egy levelet a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatalától. A foglalkoztatási osztály arról értesítette, hogy a honvédség munkát kínál a regisztrált álláskeresőknek. Az előadásra – amelyen az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megyei irodájának munkatársai tájékoztatták az érintetteket a szerződéses katonai szolgálat vállalásának feltételeiről – azonban nem tudott elmenni. Ezért egy későbbi időpontban Kecskemétre utazott, és az ottani irodában személyesen érdeklődött a honvédség által felajánlott munkalehetőségek iránt.

A feltételek és a követelmények nem voltak ismeretlenek számára, hiszen 1979 őszétől két évet szolgált sorkatonaként az akkori flottillánál, utána pedig tartalékosként háromszor is behívták: kétszer a kiskunfélegyházi légvédelmi ezredhez, egyszer pedig Kalocsára a harckocsizókhoz. Az életkora miatt egyedül fizikai felméréstől tartott, de kiderült, hogy félelme alaptalan volt: ötvenkét ponttal túlteljesítette az elvárást.

Ettől kezdve pedig felgyorsultak az események. A katonai múltjára tekintettel ugyanis a Honvéd Vezérkar személyzeti csoportfőnöke mentesítette az alap- és szakkiképzés végrehajtása alól, és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison pedig pont gépkocsivezetőből volt hiány. Június elsejével kezdett dolgozni, ahol a törzsfőnök, Grécs György ezredes személyesen köszöntötte a bázis legidősebb újoncát.

1595994976

Pár nappal később aztán Bíró Mihály elmondta: főnyereménynek tekinti az új munkahelyét. Egyelőre közkatonaként szolgál, remek társaságba került, az pedig egyáltalán nem zavarja, kollégái közül sokan jóval fiatalabbak nála. Szerződéses katonaként a fizetése lényegesen több annál, mint amennyit közfoglalkoztatottként hazavihetett, és a munkába járás sem okoz gondot: a lakiteleki busz pont a bázis bejárata előtt áll meg.

Durgó Tamás százados, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda irodavezetője elmondta: rendszeresen tartják a kapcsolatot a regisztrált álláskeresőkkel. Az elmúlt évben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal tizenegy járási foglalkoztatási osztályán tartottak tájékoztatót a Magyar Honvédség által kínált munkalehetőségről. Az érintettek közülük mintegy háromszázötvenen írtak alá regisztrációs lapot, s több mint ötvenen már be is vonultak. Közülük az egyik Bíró Mihály.

Említsük meg: egy jogszabályi változás miatt minden magyar állampolgárnak – ha megfelel az előírt feltételeknek – a mindenkori öregségi nyugdíj korhatáráig van lehetősége szerődéses katonának jelentkezni a Magyar Honvédségbe.

1595994976

Fotó: a szerző felvételei