Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar bakát az ellenfél is bátor katonaként tisztelte

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. október 9. 12:06

Honvédeink mindenütt példásan megállták a helyüket, és ha a helyzet úgy kívánta, az utolsó emberig, az utolsó töltényig harcoltak az első világháborúban – mondta Kun Szabó István vezérőrnagy október 9-én, Budapesten.

1595980504

Külföldi és hazai szaktekintélyek előadásaival kezdődött meg csütörtök reggel Az Osztrák-Magyar Monarchia és a Balkán, 1914 című nemzetközi tudományos konferencia a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A megjelenteket először Kovács Vilmos ezredes, parancsnok köszöntötte, majd Kun Szabó István vezérőrnagy üdvözölte a résztvevőket.

A honvédelmi tárca társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett: amikor több mint száz évvel ezelőtt eldördültek Szarajevóban Gavrilo Princip lövései, még senki sem sejtette, hogy a világtörténelem első igazán modern, több mint négy éven át tartó, 10 millió katona és 12 millió polgári áldozat életét követelő, minden korábbinál pusztítóbb háborúja kezdődik majd meg. „Az első világháborút nyugodtan nevezhetjük a 20. század őskatasztrófájának, amelynek során generációk alatt felhalmozott anyagi és kulturális értékek semmisültek meg" – mondta.

1595980505

Kun Szabó István különösen fontosnak nevezte, hogy ne merüljön a feledés homályába az a rengeteg magyar katona sem, akik a háború valamennyi hadszínterén harcoltak a Monarchia közös hadseregében, illetve a Magyar Királyi Hadseregben. Honvédeink mindenütt példásan megállták a helyüket, és ha a helyzet úgy kívánta, az utolsó emberig, az utolsó töltényig harcoltak Galíciában, a Kárpátok hágóin, az Alpok több ezer méter magas csúcsai között, netán a Kaukázusban vagy Mezopotámiában. A magyar bakákat – akik közül mintegy 660 ezren soha nem térhettek haza otthonukba – a mindenkori ellenfél is méltó és bátor katonáknak ismerte el. A vezérőrnagy rámutatott: jelen konferencia kiválóan illeszkedik a centenáriumi megemlékezések sorába, és eredményes tanácskozást kívánt a megjelenteknek.

A két nap folyamán összesen hat ülésszakból álló konferencia előadói változatos témák egész sorát érintik majd felszólalásaikban: a korszak magyar külpolitikai alternatíváitól kezdve a konkrét balkáni hadmozdulatokon, a Monarchia csapatainak felszereltségén, haditechnikáján, a térség hadi és kereskedelmi hajózásán át a kitüntetésekig és a közkatonák mindennapjaiig átfogó képet nyújtanak a nagy háború első időszakáról.

1595980505

Fotó: Szikits Péter