Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nemzeti érdek a legfontosabb

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2018. szeptember 6. 6:14

A honvédelem közös kormányzati és társadalmi feladat – szögezte le Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke az MN 8. Gépesített Lövészhadosztály megalakulásának 60. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen szeptember 5-én, Zalaegerszegen.

1599192566
Egykori parancsnokok, bajtársak és a hadosztályban szolgálók előtt megtartott előadásában Korom Ferenc altábornagy a Magyar Honvédség modernizációjával kapcsolatosan elmondta: annak idején határozott és egyértelmű feladatszabást kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől.

„Modern, ütőképes és a régióban élen járó haderőt kell kialakítanunk tíz éven belül. Ehhez pedig a kormány garantálja a feltételeket. Ez már csak a honvédelmi költségvetés évenkénti jelentős növekedéséből is látható. A mi felelősségünk pedig az, hogy a rendelkezésre álló forrásokat mindig észszerűen, az elérendő képességeket szem előtt tartva használjuk fel" – mondta a vezérkarfőnök. Hozzátette: meggyőződése szerint a Magyar Honvédség modernizációjában a nemzeti érdek a legfontosabb.

1599192566
A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal kapcsolatosan hallhattuk: a szakembereknek mindössze négy hónap állt rendelkezésre ahhoz, hogy megalkossák a nagyszabású programot, melynek középpontjában természetesen maga az ember, a katona áll. A rendszer másik fontos pillére, hogy minden érdeklődő önkéntes megtalálja a haderőhöz vezető utat, akár a Honvédelmi Sportszövetségen, akár az önkéntes tartalékos rendszeren keresztül is. Korom Ferenc altábornagy kiemelte: a katonai pálya nem csupán munka, hanem egész életre szóló hivatás és életpálya.

Az ünnepség résztvevői előadást hallgathattak meg többek között a hadosztály történetéről, megismerkedhettek Jagadics Péter nyugállományú alezredes Egy elfelejtett hadjárat című könyvével, valamint megtekintették a helyőrségtörténeti kiállítást is.

1599192566
Fotó: a szerző felvételei