Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A száz éve hősi halált halt Békássy Ferencre emlékeztek

Szöveg: Kovács Zoltán |  2015. június 27. 14:44

Békássy Ferenc költő és író igazi életműve talán nem az, ami papíron ránk maradt. Hanem az a tiszta emberség, amit ez a fiatal férfiú felmutatott. Amikor a monarchia háborúba lépett, ez az Angliában tanuló fiatalember összecsomagolt, hazatért Magyarországra, hogy megvédje hazáját – emlékezett Illésfalvi Péter, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály szakreferense, hadtörténész június 25-én, csütörtökön, a Vas megyei Zsennyén.

1595996447

Az 1915 nyarán Bukovinában, Dobronucnál hősi halált halt íróra és költőre emlékeztek az egybegyűltek a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK), a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, a Cicelle Aranyháromszög Művészeti és Kulturális Társaság, a Zsennyei Önkormányzat, valamint a Zsennyei Alkotóház szervezésében, a volt Sennyey-Bezerédj-Békássy kastélyban.

1595996447

Békássy Ferenc 1893. április 7-én született Zsennyén. Apja Békássy István főispán, anyja haladó gondolkodású Bezerédy Emma, aki kitűnő érzékkel irányította az ifjú Békássy és testvérei szellemi fejlődését. 1905-től középiskolai tanulmányait Angliában folytatta, majd 1911-ben kezdte meg egyetemi tanulmányait, mégpedig történettudományi szakon, Cambridge-ben a híres King’s College tagjaként. Tagja volt a legkiválóbb diákokat tömörítő, zártkörű irodalmi klubnak, az Apostolok Társaságának, ahol kapcsolatba került Bertrand Russell-lel, Ludwig Wittgensteinnel, Virginia Woolffal és John Maynard Keynesszel, akihez szoros barátság is fűzte. De, ahogy Babitsnak vallotta meg 1914. januárjában egy Cambridge-ből írott levelében: „Félig külföldön nevelkedtem, de csak annyira, hogy érzem, milyen igazán idegen vagyok itt (ahol igen szeretek lenni)".

1595996448

Ez az erős magyarságtudata késztette arra, hogy egy félévvel később, a háború kitörésének hírére hazatérjen Magyarországra, és önkéntes huszárnak álljon. De alighogy kikerült az orosz frontra, 1915. június 22-én, Bukovinában, Csernovic mellett Dobronuc-nál szakaszparancsnokként, szakasza élén harcolva, egy reménytelen ütközetben hősi halált halt.

A csütörtöki kegyeleti megemlékezés résztvevői először megkoszorúzták Békássy Ferenc emléktábláját, ahol Illésfalvi Péter történész és Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke emlékeztek a költőre. Ezután a kastély kertjében, Békássy Ferenc sírjánál Fábián László író méltatta a költő életútját és irodalmi munkásságát, majd ünnepi koszorúzással hajtottak fejet a megemlékezők a fiatalon elhunyt hazafi előtt.

1595996448

Fotó: a szerző felvételei