Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szerződés nyertesei a hallgatók lesznek

Szöveg: Galambos Sándor |  2014. december 26. 11:28

A duális képzésben résztvevő leendő mérnökök körében is népszerűsíti a jövőben az önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP). Az első ilyen jellegű együttműködési megállapodást Kecskeméten írta alá Vanyur Tibor ezredes, a katonai szervezet parancsnoka és Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója.

1595985058

A Magyar Honvédség népszerűsítésének elősegítését célzó együttműködési megállapodást írt alá az MH HKNYP parancsnoka és a Knorr-Bremse vezérigazgatója. A szerződés a maga nemében egyedülálló. A kecskeméti cég ugyanis az országban az első olyan vállalat, amelyik hosszú távon együtt kíván működni a honvédséggel az önkéntes műveleti tartalékos szolgálat népszerűsítése érdekében a duális képzésben résztvevő, gyakorlati idejüket a vállalatnál töltő egyetemi és főiskolai hallgatók körében.

1595985058

Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka a dokumentum ünnepélyes aláírása alkalmával elmondta: a jövőbeni közös munka elősegíti a Magyar Honvédség és a Knorr-Bremse közötti közvetlen kapcsolat kiépítését és intézményesítését. A vállalat szakembereivel részletesen áttekintik és meghatározzák majd azokat a területeket, amelyeken a most aláírt együttműködési megállapodás biztosította lehetőségek kölcsönös előnyöket eredményezhetnek. Ilyen lehet például a toborzás, a különböző tájékoztató előadások, rendezvények szervezése, valamint a közös projektek kidolgozása.

1595985058

A szerződés legnagyobb nyertesei azonban a tartalékos szolgálatra önként jelentkező duális hallgatók lesznek, akik a katonai kiképzésük és későbbi szolgálatteljesítésük során olyan ismereteket, képességeket és tapasztalatokat nyerhetnek, amelyeket a civil munkahelyeiken is kamatoztatni tudnak majd.

* * *

A duális jellegű képzési forma elsődleges célja a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolása. Az országosan is újszerű képzésben a hallgatók amellett, hogy gyakorlatot szereznek szakmájukban, az elméleti tudásukat is bővítik a szakmai gyakorlat során. A kialakított képzési rendszerben olyan versenyképes munkavállaló kerül ki az iskolapadból, aki azonnal – több hónapos vagy akár többéves továbbképzés és további anyagi ráfordítás nélkül is – képes belépni a munka világába. A képzést a hagyományosnál lényegesen hosszabb vállalati gyakorlat, valamint a szervezetek és a hallgatók közötti sokkal szorosabb kapcsolat jellemzi.

1595985059

Fotó: a szerző felvételei