Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tűzszerész biztosítás a magyarok feladata

Szöveg: Szűcs László |  2014. október 17. 14:15

A szlovákiai Lest közelében található katonai kiképző bázison október 14-22. között rendezik meg a Ground Pepper 2014 elnevezésű gyakorlatot, ami a V4-es EU Harccsoportra történő felkészülés egyik eleme. A Magyar Honvédséget az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái képviselik a gyakorlaton.

1595980865

A magyar tűzszerészek a gyakorlatra történő kiérkezés után, a harctámogató század egyik alegységeként azonnal megkezdték a munkájukat, több feladatot is kaptak – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Kiss Henrik törzsőrmester a gyakorlaton résztvevő, tizenegy katonából és két robbanóanyag-kereső kutyából álló magyar tűzszerész raj parancsnoka. Hozzátette: hagyományos és improvizált robbanószerkezetekkel egyaránt volt dolguk az elmúlt napokban.

„A gyakorlat során a mi feladatunk a tűzszerész biztosítás. Ez azt jelenti, hogy ha a gyakorlat forgatókönyve szerint a végrehajtó alegységek robbanószerkezetet találnak, akkor azt nekünk kell hatástalanítani, illetve megsemmisíteni, hogy a művelet tovább folytatódhasson. Emellett abban az esetben is dolgunk van, ha a katonák kisebb-nagyobb csoportjai aknamezőre tévednek, ilyenkor nekünk kell őket levezetnünk onnan" – mondta Kiss törzsőrmester, aki szerint ezek a tevékenységek nem jelentenek újdonságot a tűzszerészeknek, hiszen Magyarországon, a közszolgálati munka során, illetve a missziókban szinte minden nap találkoznak hasonló kihívásokkal.

1595980865

A V4-es országok, illetve az Amerikai Egyesült Államok hadseregeinek részvételével zajló Ground Pepper 2014 gyakorlat VIP-napját október 21-én, kedden rendezik meg a Camp Slavia nevet viselő kiképző bázison. A magyar tűzszerészeknek ezen a napon egy épület bejárati ajtajára szerelt improvizált robbanószerkezetet kell majd hatástalanítaniuk és megsemmisíteniük.

A magyar katonák egy hónappal ezelőtt kezdték meg a felkészülést a gyakorlatra, így egy összeszokott csapat utazhatott ki Szlovákiába – mondta Kiss Henrik törzsőrmester, hozzátéve: arra készülnek, hogy az elkövetkező napokban is számos feladatot kapnak a Ground Pepper 2014 gyakorlaton.

1595980865

(Felvételeink a magyarországi felkészülésen készültek.)