Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknavetőharc Doberdónál

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. február 22. 18:08

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszava beszámol arról, hogy a németek Ypernnél előrenyomultak. „Yperntöl délkeletre csapataink alapos ágyú- és aknatűz-előkészités után mintegy 800 métert elfoglaltak az angol állásokból. Az árkot megszálló legénységnek nagyrésze elesett, 1 tisztet és pár tucat közembert elfogtunk."

Tovább olvasva a lapot megtudhatjuk, hogy kínai csapatok csatlakoztak a felkelőkhöz. „Ideérkezett táviratok szerint Csung-King, Szecsuan-tartományban, a lázadók birtokába jutott. A kormánycsapatok csatlakoztak a lázadókhoz."

1596009092

A Népszavában írják, hogy kiürítették Durazzót. A római „Perseveranza" jelentésében olvashatjuk, hogy „Durazzót az olasz hadvezetőség kiürítette. Ezt a milanói lapok is megerősítik. Jelentik, hogy a bolgár és az osztrák-magyar csapatok most már egyszerre nyomulnak előre Durazzó ellen, amelynek eleste többé nem kétes. Még e héten meg fog kezdődni a közös ostrom Valona ellen is."

A napilap tudósít az olasz frontról is. Höfer altábornagy, a vezérkarfőnök helyettesének jelentéséből megtudtuk: „A tengermelléki arcvonalon és a karinthiai arcvonalnak ehhez csatlakozó részén a tüzérségi harc tovább tart. A doberdoi szakaszon aknavető és kézigránátharcokra is sor került. A Javorceken egy olasz tábori őrséget nyolcadszor tettünk ki állásából. A romboni uj állásunk előterét az ellenség holttestei borítják."

A február 18-án megjelent újságban az altábornagy ekképpen tudósít: „Az olasz ágyútűz főleg a Canale-völgyben levő helységek, a Rombon-terület és a tolmeini és a görzi hidfők ellen irányult. Az ellenségnek a Monte San Michele ellen megkísérelt támadását visszavertük. Polánál a hadikikötő külső övének védőütegei leszedtek egy olasz légi jármüvet. A pilótát és a megfigyelő tisztet elfogtuk."

A Pesti Hírlapban olvasható egy német tengerészeti jelentés az angol partok melletti légitámadásról. „Február 20-án délben tengerészeti repülőgépeink támadást intéztek az angol partok ellen. Bőségesen és jó eredménnyel bombázták a Dealban levő gyártelepeket, továbbá a lowestofti vasúti és kikötőberendezéseket, ugyszintén a gázgyárat. A lowestofti főpályaudvart és a kikötőtelepeket többször eltalálták. A gázgyár egy bomba hatása következtében rombadőlt. Dovnsban két tartálygőzöst bombáztak. Az ellenséges tűz és az ellenséges repülők üldözése dacára az összes repülőgépek épségben érkeztek vissza."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)