Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aktív és hatékony részvétel a NATO döntéshozatali eljárásában

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2015. március 2. 14:14

Megkezdődött az idei CMX, a NATO éves válságkezelési gyakorlata. A 2015-ös elképzelt forgatókönyvben egyaránt helyet kaptak megoldásra váró menekültügyi és ezzel összefüggő járványügyi problémák, illetve kibervédelmi feladatok.

1595988666

1992 óta rendezi meg évente CMX elnevezésű válságkezelési gyakorlatát a NATO, amelyben valamennyi tagállam, így természetesen hazánk is részt vesz, de emellett partnerországokat is bevon az észak-atlanti szervezet a feladatok megoldásába.

Az idei gyakorlat március 2-án, kora reggel indult, a részleteket pedig dr. Dankó István ismertette. „Magyar részről hozzávetőlegesen kétszáz fő vesz részt a feladatok végrehajtásában" – mondta a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára. A legfőbb cél hazai szempontból gyakorolni, hogyan vagyunk képesek megfelelni a NATO-sztenderdeknek, ám a gyakorlat lehetőséget ad arra is, hogy a résztvevők a magyar nemzeti válságkezelési rendszert is teszteljék. Így amennyiben valós válsághelyzet merülne fel, a kormányzat összes érintett szerve azonnal, automatikusan, begyakorolt módon képes lenne megfelelően reagálni arra. A cél, hogy hazánk bebizonyítsa: aktívan és hatékonyan tud részt venni a NATO döntéshozatali eljárásában.

1595988666

Dankó István az idei forgatókönyvről kérdésre válaszolva elmondta: a vázolt elképzelt szituáció alapja két, hazánktól távol lévő ország egymással kialakult konfliktusa, amelybe egyaránt vegyülnek területi viták, energiahordozókkal kapcsolatos kérdések és kisebbségkezelési problémák is. Az érintett országokban magyar állampolgárok is élnek, illetve dolgoznak, ezért magyar részről az ő biztonságukról is gondoskodni kell. A stratégiai szintű törzsvezetési gyakorlatnak egyébként március 6-án lesz egy aktív eleme is: Pápán egy egészségügyi segélyhely működtetését, illetve bizonyos járványügyi szabályok elrendelését is gyakorolják szintén a NATO elvárásainak megfelelően.

Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára a gyakorlat átfogó megközelítését és a részt vevő rendészeti, honvédelmi és civil erők hatékony együttműködését emelte ki.

1595988666

Fotó: Tóth László