Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alaptanfolyam katonai tűzoltóknak

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. szeptember 6. 16:55

Első alkalommal szervezett tűzoltó alaptanfolyamot a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnöksége az MH Összhaderőnemi Parancsnokság  állománytáblájában szereplő tűzoltó beosztások feltöltése érdekében katonai tűzoltóknak. Az oktatást a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Katasztrófavédelmi Oktatási Központjában tartották.

Tárcaközi egyeztetés eredményeképpen írta alá a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium azt az együttműködési megállapodást, amelyet a katonai tűzoltók számára a honvédség igényeinek jobban megfelelő, költséghatékonyabb és kölcsönös előnyökön alapuló képzési forma kidolgozása érdekében kötöttek.

1595941214
A jogszabályi előírások alapján a tűzoltó katonákra vonatkozó szakképesítési követelmények megegyeznek a „civil" létesítményi tűzoltókéval. Így a tűzoltó katonák tanfolyamának eredményes elvégzése a megfelelő szakképesítést biztosítja.

Az önkormányzati és létesítményi tűzoltóképzés a Belügyminisztérium átalakított képzési rendszerébe illeszkedő, úgynevezett modulrendszerű képzés.

A mostani alaptanfolyamra – amely szeptember 3-án kezdődött és október 26-án ér véget – az MH Összhaderőnemi Parancsnokság állományából huszonhét katonát iskoláztak be. Az elsősorban gyakorlati képzésre épülő tanfolyam ideje alatt a tűzoltó beosztásban szolgáló katonák éppen azokra a tapasztalatokra tesznek szert, amelyekre a Magyar Honvédség objektumaiban esetlegesen bekövetkező légijármű- vagy épülettüzek oltása, esetleg balesetek elhárítása során lehet szükségük.

A tanfolyam sikeres elvégzése után oklevelet kapnak a katonák.

1595941214