Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Állományváltás az Alföldi Ideiglenes Alkalmi Köteléknél

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. május 25. 11:43

A múlt héten befejeződött az Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék (AIAK) katonáinak váltása a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában, valamint a magyar-szerb határszakasz mentén kialakított ideiglenes elhelyezési körletekben.

A tavaly nyár óta tartó határ menti feladatok esetén különösen fontos, hogy lelkileg és fizikailag is pihent katonák lássák el a szolgálatot. A katonaközpontú gondolkodás megköveteli minden szintű parancsnoktól, hogy odafigyeljen beosztottaira, és biztosítsa a feladat-ellátás feltételeit. Ennek egyik alapvető eleme a fizikai és pszichés pihentetés, amely a hosszan tartó, nagy odafigyelés igénylő feladatok során kiemelten fontos.

1596014112

Bár a most érkező katonák csaknem 80 százaléka már teljesített szolgálatot a határ mentén, a feladatok ellátása azonban mégsem lehet rutinszerű, mert minden alkalommal más és más kihívásokkal kell szembenézni, és minden határszektornak meg vannak a sajátosságai. A katonák a már meglévő tudás felfrissítése és szinten tartása mellett az új eljárásokat is ezen a felkészítésen ismerhették meg.

A beérkező katonákat az AIAK parancsnokságának tagjai köszöntötték Hódmezővásárhelyen, ahol az ismeretfrissítő felkészítés mellett tájékoztatást is kaptak az aktuálisan kialakult helyzetről. Az elmúlt időszak legfrissebb tapasztalatainak felhasználásával szervezett, szolgálatba lépés előtti kiképzés az elmaradhatatlan tűz-, munka-, és környezetvédelmi rendszabályok mellett, a felderítő helyzetre, a pszichológiai felkészítésre, a kommunikációs és jogi ismeretekre, a rádió hírváltás, valamit az erő alkalmazásának szabályaira helyezte a súlypontot. Az éjjellátó készülékek használatának felfrissítése után még a tábori lelkész intézett pár szót az állományhoz. A szállások elfoglalása után nem sok idő volt a berendezkedésre, mert a szoros szolgálati rend ezt nem tette lehetővé.

1596014113