Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Áttekintik a partnerségi kapcsolatokat a NATO-országok vezérkari főnökei

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 23. 8:52

A NATO partnerségi kapcsolatainak áttekintése, a partnerországok katonai vezetőivel való eszmecsere az egyik fő napirendi témakör az atlanti szövetséghez tartozó országok vezérkari főnökeit tömörítő Katonai Bizottság január 22-én, szerdán Brüsszelben kezdődött kétnapos tanácskozásán. Az ülésen Magyarországot dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök képviseli.

1595965870

Anders Fogh Rasmussen főtitkár és Knud Bartels tábornok (középen balról jobbra)

A NATO Katonai Bizottságának elnöki tisztét Knud Bartels tábornok, egykori dán vezérkari főnök látja el – jelenleg tehát Dánia különösen jelentős szerepet tölt be a szövetségben, hiszen Anders Fogh Rasmussen főtitkár, a NATO legfőbb civil tisztségviselője is dán.

A katonai vezetők szerdán eszmecserét folytattak az úgynevezett mediterrán párbeszéd helyzetéről, valamint külön-külön találkoztak az izraeli, illetve a jordániai vezérkari főnökkel. Ezután az afganisztáni nemzetközi haderőben, a ISAF-ben részes nem NATO-tagállamok képviselővel, illetve az ez év végén lezáruló ISAF-küldetést követő új afganisztáni nemzetközi misszió várható NATO-n kívüli résztvevőivel egyeztettek.

Külön tanácskozáson foglalkoznak az európai kontinens atlanti partnerségi viszonyrendszerével, illetve – az orosz vezérkari főnökkel együtt – áttekintik a NATO-orosz katonai kapcsolatokat.

1595965871

Jeronim Bazo vezérőrnagy, albán vezérkari főnök és dr. Benkő Tibor vezérezredes

A NATO afganisztáni küldetése mellett a második fontos művelet a koszovói biztonság fenntartását szavatoló KFOR, amelyben szintén vannak nem NATO-tag résztvevők. Ezen országok képviselőivel ugyancsak megvitatják az együttműködés kérdéseit, illetve a KFOR várható jövőjét.

Az ISAF műveleti helyzetének elemzéséhez szorosan kapcsolódó kérdéskör a jövő évtől induló új, immár nem harci feladatokra, hanem kiképzésre, tanácsadásra összpontosító új misszió előkészítése. Ennek a konkrét tervezése már egyre sürgetőbb feladat, miközben továbbra is vannak bizonyos kérdőjelek abban a tekintetben, hogy miként szabályozzák majd 2015 elejétől az Afganisztánban tartózkodó amerikai és más külföldi katonák jogállását.

Szintén szerepel a Katonai Bizottság ülésének napirendjén a NATO átalakítása, azon belül az úgynevezett „összekapcsolt erők kezdeményezés" (connected forces initiative – CFI), az „okos védelem" (smart defence), valamint az új parancsnoki struktúra bevezetése. „Okos védelem" alatt a NATO a védelmi források felhasználásának a tagállamok közti racionálisabb megszervezését érti, az „összekapcsolt erők" számára pedig az eddiginél több hadgyakorlatot irányoz elő, tekintettel arra, hogy az ISAF-misszió befejezésével megszűnik az is, hogy eddig nap mint nap „élesben" gyakorolták a különböző nemzetekhez tartozó katonák együttes alkalmazását.

1595965871
A NATO Katonai Bizottsága

Fotók: nato.int