Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az erő velük van – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. december 12. 12:30

Az ország legeredményesebb női szkander-versenyzője Kőváriné Ivánfi Brigitta, erőemelésben pedig Petróczki Magdolna a legyőzhetetlen. Mindketten szakaszvezetők és Szolnokon szolgálnak. Az is közös vonásuk, hogy bár nevüket a világ legjobbjai közt tartják számon, eredményeikről csak szűkebb környezetük értesül. Az általuk képviselt sportágak ugyanis idehaza szinte teljesen ismeretlenek.

1595984420
Biciklijét tizenegy évvel ezelőtt a falhoz támasztotta és a szkander-asztal mellé állt Kőváriné Ivánfi Brigitta szakaszvezető. Tizenháromszoros magyar bajnok, válogatott kerékpárosból lett a világ élmezőnyébe tartozó kézleszorító, kézbirkózó. Jobbkezes létére az ellenfelei a bal kezét tisztelik jobban.

– Tizenhárom éves koromban kezdtem bringázni, serdülőként tíz kilométeres távon évekig magyar csúcstartó voltam. A Szolnoki Cukorgyár színeiben versenyeztem, a gyárat viszont eladták, az új tulajdonosok pedig nem támogatták tovább a klubunkat. A sportolást azonban nem akartam abbahagyni, ezért a korábbi évekhez képest is gyakrabban látogattam kedvenc konditermemet. Aztán egy fekvenyomó házibajnokságon elindultam, és megnyertem a versenyt. Ekkor javasolta egy ismerősöm, hogy próbáljam ki magam szkanderben is, mert az erőnlétem megvan hozzá. Bevallom, az első edzésre pusztán kíváncsiságból mentem el. Annyit tudtam erről a sportról, amennyit kedvenc filmem, a Túl a csúcson szkander-versenyéből meg lehet ismerni – emlékszik vissza a kezdetekre az MH Béketámogató Kiképző Központ szakaszvezetője.


(További részletek a Magyar Honvéd magazin december 12-én, pénteken megjelenő számában!)