Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az örök hűség őrei

Szöveg: Snoj Péter |  2015. augusztus 2. 8:07

Olvasóink már számos első- és második világháborús katonai hagyományőrző csapatot ismerhettek meg a honvedelem.hu-t olvasva. Ezúttal egy olyan különleges alakulatot mutatunk be, amely nem egy múltbéli szervezet emlékét ápolja, hanem a jelen korában is aktívan működő haderő kultúráját őrzi.

A Tengerészgyalogos Baráti Kör – ahogy az a nevéből is kitalálható – az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogságának mindennapjait mutatja be. Tagjai pedig igyekeznek pont ugyanazon elvek alapján élni, mint a valódi bőrnyakúak: Semper Fidelis, azaz örök hűséggel.

1595997986

„Még a kilencvenes években egy barátommal, aki mélységi felderítő volt Szolnokon, közösen jártunk túrázni és szép lassan engem is »megmérgezett« azzal a mentalitással, amit azután a tengerészgyalogságot kutatva újra megtaláltam" – idézte fel a kezdeteket Ujj Tibor, a baráti kör vezetője. „A kérdéseimre való válaszkeresgélés közben egyre mélyebben beleástam magamat és egyúttal egyre jobban megtetszett az, amit a tengerészgyalogosok képviselnek" – tette hozzá.

Az érdeklődési körét illetően nem maradt egyedül. A természetbe szervezett túráira előbb másod-, aztán harmad- és negyedmagával kelt útra. Évek alatt, 2004-re alakult ki az a csapat, aminek tagjait büszkén nevezi keménymagnak.

Egyenruhájuk, a hazánkban is inkább csak MARPAT-ként (MARine PATtern – tengerészgyalogos kiadás) becézett összeállítás, amit az Egyesült Államokban aktívan szolgálók is hordanak napjainkban.

1595997986

Tibor hozzátette: „A 110 százalék az alap. Vagy jól csináljuk, vagy sehogy. Lehet próbálkozni különböző reprodukciókkal, de az a tapasztalat, hogy jobb, ha az eredeti, hadi gyártmányt keressük. Még akkor is, ha az jobban megterheli a pénztárcánkat, mert azok anyaga sokkal strapabíróbb, mint az ázsiai utánzatoké. Így azt legalább elég csak egyszer megvenni."

Ugyanez a helyzet a különböző felszerelésekkel is, mint például a málhamellénnyel és annak tár-, valamint egészségügyi zsebeivel. Egyedül a fegyverzet az, amiben különböznek, bár ez külsőleg nem látszik. Éles fegyver helyett ugyanis a manapság egyre népszerűbb sport eszközeit, az airsoft fegyvereket használják. Ezek gyakorlatilag olyan légfegyverek, amik kinézetre, súlyra tökéletesen egyeznek az igazi fegyverekkel. A különbség mindössze, hogy acél magvak helyett 6-8 milliméter átmérőjű műanyaglövedékeket tüzelnek, mindössze egy joule erővel. Megfelelő szemvédelem mellett teljesen ártalmatlan, mindössze csípést lehet érezni, ha eltalálják az embert. Ezáltal tökéletes különböző harci szituációk gyakorlására.

1595997986

A Tengerészgyalogos Baráti Kör egyik törekvése, hogy elsajátítsák és hagyományként ápolják azt a kultúrát, ami az igazi szervezetet övezi. Ilyen például a már említett Semper Fidelis, vagy rövidítve Semper Fi (örök hűség) jelző is, ami legkönnyebben így írható körül: egy tengerészgyalogos kiléphet a kötelékből, de a kötelék sosem „lép ki" a tengerészgyalogosból. Ennek értelmében az alapelvek – például az, hogy sosem hagynak senkit sem hátra, vagy, hogy a kudarcot sosem fogadják el – nem az egyenruhához kötődnek, hanem ahhoz a mentalitáshoz, amivel azok bírnak, akik valaha is szolgáltak a tengerészgyalogságnál.

A másik törekvésük pedig az, hogy mindezt megmutathassák a közönségnek különböző hadi- és kulturális rendezvényeken. Kiállításaiknak rendszeresen részei a különböző álcaruházatok és a hozzájuk tartozó mesterlövész fegyverek. Ez persze korántsem véletlen, hiszen a baráti kör mondhatni fő csapásiránya a tengerészgyalogság mesterlövész képzésének bemutatása és gyakorlása.
A kör által szervezett kiképzésekre bárki jelentkezhet, aki elég felkészültnek érzi magát a több napos és több felvonásból álló képzési folyamatra. Ezen etapok során a leendő airsoftos mesterlövészek megtapasztalhatják, hogy bizony a pontos célzás csak apró része az egész képnek. Hiszen a lövésznek előbb közel, lőtávolba kell jutnia úgy, hogy senki más ne tudjon a jelenlétéről.
A tanfolyamon a „szakma" minden részletét bemutatják a megfelelő álca megválasztásától a nesztelen kúszásig.

1595997986

Mint Ujj Tibor elmondta: vannak, akik értetlenül állnak egy ilyen szabadidős tevékenység előtt, de aki ismeri a baráti kört, jól tudja, hogy semmi ok a kétkedésre. Ugyan egyszerű hobbinál több mindez, a cél mégiscsak az, hogy élvezetesen teljen a tagok szabadideje. Ezt támasztja alá az is, hogy a kemény, megerőltető fizikai gyakorlatok végén sosem maradhat el a közös sütögetéssel való lazítás.

Hogy van-e értelme egy ilyen kezdeményezésnek, nem is kérdéses. Nemrégiben az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is felfigyelt a körre és üdvözölték az eddig elért eredményeiket és tetteiket. Mindemellett időről-időre megerősítést nyernek korábban és jelenleg is szolgáló tengerészgyalogosoktól, hogy nagyon hálásak a baráti körnek a hagyomány tisztelő és ápoló magatartásért. Sőt, egyikőjük, akinek magyar származású felesége van, már meg is ígérte, hogy amikor hazánkba utaznak rokonlátogatásra, szívesen felkeresi őket és együtt gyakorol velük, tökélyre fejlesztve a már megszerzett tudást.

1595997986

Fotó: Tengerészgyalogos Baráti Kör