Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatkoznak a budapesti katonai alakulatok

Szöveg: Szűcs László |  2014. május 22. 9:28

Harmadik alkalommal rendez Helyőrségi Tavaszi Szemlét a városligeti Napozóréten az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár. Idén először azonban nem pénteken, hanem május 24-én, szombaton várják azokat, akiket közelebbről is szeretnének megismerkedni a dandárral és az összes, Budapesten települő katonai alakulattal.

Két esztendővel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első – a magyar honvédelem napjához kötődő – Helyőrségi Tavaszi Szemlét Budapesten. A mostani, sorrendben harmadik rendezvény sokban hasonlít az eddigiekhez, de számos újdonságot is tartogatnak a szervezők.

„Egy szép hagyományt szerettünk volna feleleveníteni. Mind a királyi hadseregben, mind pedig az Osztrák−Magyar Monarchia ideje alatt bevett szokás volt, hogy a katonák kivonultak a laktanyából és megmutatták kiképzettségüket, fegyelmezett alaki mozgásukat a lakosságnak. Megmutatták, hogy azoknak a képességeknek a birtokában vannak, amelyekkel az ország, a nemzet megbízta őket, hogy felkészültek és képesek a lakosság, illetve az ország védelmére" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Kun Szabó István dandártábornok.

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka – aki egyben a főváros helyőrségparancsnoka is – hozzátette: a program idén is a Budapesten települő katonai alakulatok szemléjével kezdődik a Hősök terén – ezt a tervek szerint megtekinti Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is.

A szemlét a különleges díszelgőcsoportok látványos alaki bemutatója követi. Érdekesség – tette hozzá a tábornok –, hogy idén már nemcsak a dandár különleges díszelgőcsoportja lép fel, hanem érkeznek hasonló „repertoárral" rendelkező katonai alegységek Ljubljanából, Pozsonyból, Prágából és Varsóból is, köszönhetően a kimagaslóan jó közép-európai helyőrség-parancsnoki együttműködésnek.

Mindezek mellett rengeteg érdekes és látványos program várja az érdeklődőket a Napozóréten. A teljesség igénye nélkül csak néhányat említve: katonai harc- és gépjárművek bemutatója, repülőgép-szimulátor, paintball, tűzszerész robot… A színpadon pedig számos fellépő együttes – köztük nem egy olyan, amelynek tagjai katonák vagy valamilyen módon kötődnek a Magyar Honvédséghez – gondoskodik a jó hangulatról.

A rendezvénnyel egy időben zajlik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Fővárosi Önkormányzat nagyszabású gyermeknapi programja a Városligetben – emelte ki Kun Szabó István dandártábornok, akitől megtudtuk: emiatt arra számítanak, hogy jóval több gyerek és fiatal érdeklődik majd a katonai programok iránt is.

„Az elmúlt két évben helyőrségparancsban szabályoztam az időjárást, szerencsére mindkét alkalommal jó időnk volt. Idén is kiadom ezt a parancsot, tehát ezen a hétvégén sem kell a rossz időtől tartani" – húzta alá a Budapest helyőrség dandár parancsnoka.