Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonság a Nyugat-Balkánon

Szöveg: Antal Ferenc |  2014. június 5. 17:11

Biztonság a Nyugat-Balkánon címmel rendeztek tudományos konferenciát június 5-én, csütörtökön, Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A rendezvényen főleg a régiót érintő aktuális biztonságpolitikai kérdések merültek fel.

Az energiabiztonság, mint új típusú biztonsági kockázat a klasszikus biztonságpolitikai kihívások mellett egyre inkább teret szorít magának régiónkban. Az Ukrajnában jelenleg is zajló válság kapcsán több kérdés is felmerülhet: mi lesz az Ukrajnán átmenő gázvezeték hálózat sorsa, hogyan alakul a jövőben Európa energiaellátásának biztonsága?

Az ukrán válság kapcsán felmerülő, szintén meghatározó kérdés a nyugat-balkáni régió biztonságpolitikai helyzete is, amelynek alakulása meghatározó lehet a térség, valamint az EU számára is.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem eddig is különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a tudományos tevékenységet támogassa – mondta nyitóbeszédében prof. dr. Padányi József dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai és Intézményfejlesztési rektorhelyettese. Hozzátette: személyes érintettsége okán – hiszen annak idején az SFOR műszaki főnöke, illetve az Okučaniban állomásozó Magyar Műszaki Kontingens törzsfőnök és  parancsnokhelyettese is volt – különösen fontos számára a régió sorsának alakulása.

1595973318

A „Magyar katonai szerepvállalás a Nyugat-Balkánon" című előadásában Háry Szabolcs alezredes, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat osztályvezetője összegezte hazánk érintettségét a daytoni békét követő folyamatokban. Leszögezte: A Nyugat-Balkán politikai stabilitása, békéje és biztonsága Magyarország alapvető érdeke. Ezen túlmenően hazánk EU, valamint NATO tagsága indokolja kiemelkedő katonai szerepvállalásunkat a térségben.

Elhangzott: a boszniai IFOR/SFOR békefenntartó művelet, illetve koszovói KFOR-misszió történeti áttekintése után megállapítható: Magyarország kezdettől fogva aktív támogatást nyújtott a régió stabilitását biztosító műveletekben, ami fontos erőpróbája volt a NATO országokkal történt együttműködési képességnek is.

Hangsúlyozta: a magyar katonáknak is köszönhetően Bosznia-Hercegovinában a biztonsági helyzet kedvezően alakul, katonáink számos területen szerezték meg nemcsak a szövetségesek, de a lakosság elismerését is.

Koszovót illetően a biztonsági helyzet törékenységére hívta fel a figyelmet. A KFOR műveletekben hazánk szintén kiemelkedő szerepet játszik, amely – a résztvevő katonák létszámát tekintve – a legnagyobb magyar katonai missziónak számít külföldön.

Fotó: Rácz Tünde