Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonság nélkül nincs szabadság

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. október 26. 20:38

A Magyar Honvédség mindent megtesz az ország biztonságának garantálása érdekében, ennek megfelelően továbbra is a katona az első és legfontosabb a honvédelmi vezetés számára, és e megbecsülés következtében erősödött is a haderő megtartó képessége – mondta el dr. Simicskó István honvédelmi miniszter október 26-án Budapesten.

1596040522

A miniszter a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetbiztonsági bizottság előtt számolt be a tárca egyéves intervallumot felölelő tevékenységéről, érintve a jövő stratégiai vonatkozású terveit is.
A tárcavezető rendhagyó beszámolója keretében részletes tájékoztatást nyújtott a honvédség szerteágazó feladatrendszeréről, ezen belül kitért a határvédelemmel kapcsolatos komplex szakmai tevékenységek sorára, kiemelve a hazai és külföldi szerepvállalás területeit egyaránt.

1596040523

A miniszter kijelentette: „Hazánk Európa egyik legbiztonságosabb országa napjainkban, ami részben a magyar katonák munkájának is köszönhető". Katonáink a rendőrökkel közösen, velük szoros együttműködésben megvédték és jelenleg is jelentős erők bevonásával védik az ország határait, garantálva a magyar emberek biztonságát. Embert próbáló, áldozatos munkájukkal kivívták a magyar állampolgárok, ezzel együtt az ország elismerését és megbecsülését. Ezzel párhuzamosan növeltük a külföldi missziós szerepvállalásunk keretein belül iraki és balkáni kontingenseink létszámát is. Jelenleg a Magyar Honvédség közel ezer katonája teljesít szolgálatot hazájától távol, a biztonság szavatolása érdekében – mondta el a miniszter.

1596040523

Dr. Simicskó István kifejtette: a kormány döntött arról, hogy NATO-vállalásainkhoz illeszkedően a honvédelmi kiadások 2024-re elérik a GDP 2 százalékát. A miniszter a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül a folyamatban lévő és tervezett fejlesztésekről, modernizációs elképzelésekről is tájékoztatta a jelen lévő bizottsági tagokat. Elmondta: a program megvalósítására munkacsoport alakult és ehhez szervezeti változásokat is eszközölt a minisztérium vezetése. A program kapcsán a tárca az idei évben jelentős eredményeket tudhat maga mögött.
A szakmai munka beindult, az eredmények ezt jól mutatják, melynek nyomán a fejlődés több vonalon már most is tapasztalható, hamarosan pedig egyéb területeken is kézzelfoghatóvá válik, hiszen 2018-ban megújul a Magyar Honvédség légi szállító kapacitása, erősödik a jelenlegi helikopterflotta, tovább emelkedik az állomány fizetése, és tavaszig új gyakorlóruházatot kapnak a katonák.

1596040523

A toborzási tevékenység eredményességét plasztikusan bemutató tájékoztatója során a miniszter beszámolt az önkéntes tartalékos rendszer területi alapokon történő megújításáról, a társadalom felé történő nyitás kapcsán a nemrégiben létrehozott Honvédelmi Sportszövetségről és a honvédelmi sportközpontok feladatairól, a honvédelmi oktatással összefüggően a kadétrendszerről, majd végül az első világháborús hadisírok felújítása kapcsán végrehajtott és tervezett feladatokról is. Ezt követően a tárcavezető kérdésekre válaszolt.

1596040523

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter még az idei évben, tervezetten december elején számol be a tárca feladatairól és eredményeiről az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt is.

Fotó: Dévényi Veronika