Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dr. Simicskó István a NATO Katonai Bizottságának vezetőjével tárgyalt

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2017. március 22. 14:49

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a NATO Transzformációs Szemináriumának megnyitó napján – március 22-én, szerdán − találkozott Petr Pavel vezérezredessel, a NATO Katonai Bizottságának elnökével Budapesten.

1596029193

A bizottság elnöke tavaly szeptemberben járt utoljára Budapesten, és akkor nagyon pozitívan értékelte a Magyar Honvédség és a minisztérium vezetőivel folytatott tanácskozását.

A jelenlegi megbeszélésen dr. Simicskó István elmondta, hogy a NATO-t tekintjük hazánk és Európa biztonsága sarokkövének. Nem osztjuk a szövetség jövőjével kapcsolatos aggodalmakat. Látjuk, hogy az elmúlt években Európa biztonsági környezete jelentős mértékben romlott és növekszik az instabilitás. A kihívások egyre összetettebbek, a változások gyorsak és előre nehezen jelezhetőek, ezért a folyamatos adaptáció kulcsfontosságú.

1596029193

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: „Magyarország erős és hatékony NATO-ban érdekelt. Ez garantálja a transzatlanti térség biztonságát, és jelentősen hozzájárul a globális stabilitáshoz is."

A tárgyaláson Petr Pavel vezérezredes pozitívan értékelte a Magyar Honvédség és hazánk azon törekvését, hogy nagyszabású honvédelmi és haderő-fejlesztési programot indított. A NATO elismeréssel tekint arra, hogy 2026-ra elérjük az elvárt GDP-arányos 2 százalékos védelmi kiadási szintet.

A tárgyaláson részt vett dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, valamint Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára is.

1596029194

Fotó: Dévényi Veronika