Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ebola szimulációs gyakorlatot tartottak Angolában

Szöveg: B. N. Á. és B. Zs. |  2017. december 23. 13:50

Megfigyelőként vettek részt az MH Egészségügyi Központ, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság munkatársai a PAMBALA 2017 néven megrendezett katona-egészségügyi és kiemelt járványügyi gyakorlaton Angolában, december 11-15. között.

1596042705

Az afrikai Angolában december 4-15. között megtartott PAMBALA 2017 elnevezésű katona-egészségügyi gyakorlat célja az volt, hogy a résztvevő nemzetek (az Ohiói Nemzeti Gárda, valamint a szerb és az angolai hadsereg) szakemberei megosszák egymással a gyakorlati tapasztalataikat, elmélyítsék szakmai tudásukat, erősítsék kapcsolataikat és növeljék védelmi képességeiket.

1596042705

A közös katona-egészségügyi gyakorlat vezetője Jose Belchior da Silva orvos dandártábornok, az angolai hadsereg egészségügyi főnöke volt. A gyakorlaton, Mark E. Bartman vezérőrnagy, az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnokának meghívására, a Magyar Honvédséget négytagú szakmai delegáció – dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke; dr Janka Norbert orvos ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság egészségügyi főnöke; Balázs-Nagy Ágnes százados, az MH Egészségügyi Központ (MH EK) Mobil Biológiai Laboratórium vezetője; és Budán Zsuzsanna százados, az MH EK Védelem-egészségügyi Stratégiai Tervező Osztály, közegészségügyi-járványügyi felügyelője – képviselte.

1596042705

A magyar delegáció tagjai megfigyelőként vettek részt a gyakorlat II. és III. szakaszában, december 11-15 között.

A gyakorlat II. szakaszában a három résztvevő nemzet katona-egészségügyi szakemberei Angola, Bengo tartományában, két helyszínen – Vale de Paraiso-ban és Ceramica-ban – tábori kórház felállításával nyújtottak ingyenes egészségügyi ellátást és szűrővizsgálatot a helyi lakosságnak. A három nap alatt összesen 3252 beteget láttak el az egészségügy különböző szakterületein. Nagy hangsúlyt fektettek az Afrikában gyakran előforduló fertőző betegségek és kórokozók közülük is elsősorban a malária, a Chikungunya-láz, a Dengue-láz, a HIV, a Hepatitis B és a Schistosomiasis vizsgálatára, szűrésére. A szűréseket egyszerre több helyszínen is végezték, egyszerű laboratóriumi módszerekkel, azaz gyorstesztekkel és mikroszkópos vizsgálattal.

1596042706

A gyakorlatot Geraldo Sachipengo Nunda vezérezredes, az angolai hadsereg vezérkarfőnöke is meglátogatta. A gyakorlat III. szakaszában – ami egyben VIP-nap is volt – egy járványügyi szituációt mutattak be. A három nemzet résztvevői egy ismeretlen fertőző betegség kitörését, egy járványhelyzet kialakulást, annak kezelését és felszámolását demonstrálták a meghívott vendégeknek és megfigyelőknek.

1596042706

A VIP-napot José Luís Caetano Higino de Sousa altábornagy, az angolai hadsereg vezérkarfőnök-helyettese nyitotta meg.
A szerb hadsereg nevében Miroslav Brocic ezredes, az Ohiói Nemzeti Gárda nevében pedig Thomas Sodemann ezredes beszélt. A komplex bemutatón az angolai hadsereg, a légierő és a haditengerészet mellett a helyi rendvédelmi és katasztrófavédelmi szolgálatok is részt vettek. A gyakorlat során bevetett felszerelések és technikák közül kiemelendő a fertőtlenítő eszközpark, az izolációs hordágy valamint a terepjáró mentőgépjármű, melyek megléte és megfelelő alkalmazása fontos szerepet tölthet be egy járvány felszámolásában.

1596042706

A gyakorlaton összesen 413 egészségügyi szakember vett részt,

Magyarországon kívül Elefántcsontpartról, Portugáliából, Malawiból és Dél-Afrikából is érkeztek megfigyelők.

A résztvevő nemzetek – így a magyar delegáció tagjai is – megismerhették a helyi közegészségügyi-járványügyi viszonyokat, valamint a legjelentősebb kockázati tényezőket. Jelentős tapasztalatra tettek szert egy járványügyi helyzet kezelésében, melyben a szerb, az amerikai és az angolai résztvevők együttműködése példaértékű volt.

1596042706

Mind a tábori kórházban, mind a szimulációs gyakorlat során egy fejlettebb laboratóriumi diagnosztika hiányzó képességként merült fel, mely nagyon fontos lenne Angolának, mind a járvány okozójának gyors azonosítása, mind a folyamatos szűrővizsgálatok elvégzésére a járványhelyzet ideje alatt. Jelenleg ugyanis a vérmintákat a környező országok laboratóriumaiba kell küldeni, amely hosszú időt vesz igénybe – így járvány esetén akadályozza a kórokozó gyors azonosítását és az óvintézkedések mielőbbi meghozatalát.

1596042707

A magyar delegáció tagjai több alkalommal találkoztak Maris Zsolt angolai magyar nagykövettel és dr. Farkas Katalin konzullal. Közreműködésükkel és segítségükkel – az MH EK Mobil Biológiai Laboratórium egyedülálló képességeit kihasználva –  varhatóan lehetőség lesz a angolai-magyar katona-egészségügyi szakmai kapcsolat kialakítására, mely mindkét fél számára jelentős előnyökkel járhat.

1596042707

Fotó: a szerzők felvételei