Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Égi kavalkád – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. szeptember 10. 13:21

Ha valaki annak próbálna utánajárni, hogy pontosan milyen felségjelzésű repülőgépek hol és milyen bevetéseket hajtanak végre az „Iszlám Állam” és más terrorszervezetek ellen – annak sok sikert és rengeteg szabad időt kívánok. Tucatnyi ország és legalább ennyiféle érdek, valamint cél érintett a Szíria és Irak feletti légi akciókban.

1596019537
Ha a nemzetközi és a hazai médiában radikálisan csökkent is az „Iszlám Állam", az Al-Nuszra front és más iszlamista terrorszervezetek elleni légicsapásokról szóló hírek száma, a légi hadjárat változatlan hevességgel zajlik. Igaz, Szíriában a helyzet szinte már nem is lehetne kuszább, hiszen a „Nyugat" és Oroszország néha ugyanazon frontszakasz két oldalát bombázza – ki-ki támogatva a maga szövetségeseit.

A terroristák elleni nyugati, elsősorban amerikai részvétellel zajló légitámadások 2014. augusztus 8. óta, azaz több mint két esztendeje folynak.

A kezdetekben még a végzetesen meggyengült iraki hadsereg megmentése, a közvetlen vészhelyzet elhárítása volt a cél, megállítva a mindinkább teret nyerő „Iszlám Állam" harcosait, járműveit. A hadművelet azóta is folyamatos Irak felett: 24 hónap alatt több mint 9400 légicsapást hajtottak végre az országban, s ennek is köszönhetően a terrorcsoport a becslések szerint elveszítette az ellenőrzése alatt tartott iraki területek 40 százalékát.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 16-án, pénteken megjelenő számában.