Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt, egymásért

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. május 24. 11:44

Jubileumi kiállítás nyílt május 23-án, hétfőn Budapesten, a Stefánia Palotában. A fotótárlat az 55 éves MH Budapesti Nyugállományúak Klubja elmúlt évtizedeit mutatja be.

1596013895

A Magyar Néphadsereg Központi Klub Váci utcai székházában, 1961. április 6-án alakult meg a Nyugállományú Tisztek és Tiszthelyettesek Klubja. A tiszteletükre a Honvéd Kulturális Központban létrehozott kiállítás emlékezés, megbecsülés, tisztelgés az alapítók és működtetők előtt, illetve iránymutató az utódoknak. A 71 taggal létrejött klub 1973-ban már több mint ezer főt tudhatott tagjai között, és 1978-ban költözött a Stefániára. Napjainkban harminc tagszervezettel, mintegy 2550 fős tagsággal működnek.

1596013896

Dr. Benkő Tibor vezérezredes levélben köszöntötte a megjelenteket. A Honvéd Vezérkar főnök méltatta a klubot és tagságát a haza és honvédelem iránti elkötelezettségükért, hogy ma is aktívan munkálkodnak a magyar történelmi és katonai hagyományok megőrzése, a katonagenerációk közötti szolidaritás fenntartása és erősítése érdekében. Kiemelte a tagszervezetek támogatását, a különböző rendezvények megszervezését, a tizennyolc éve megjelenő Obsitos folyóirat kiadását, illetve a más nyugállományú szervezetekkel folytatott példamutató együttműködést is. Mint fogalmazott, példaértékű, hogy a klub tagjai aktív pályafutásuk lezártával is rendületlenül tesznek együtt, egymásért, erősítik a bajtársiasságot és az együvé tartozás tudatát, mindig a haza érdekeit tartva szem előtt. Arra kérte őket, hogy továbbra se hagyjanak fel a honvédelem ügye érdekében végzett munkával, képviseljék a haderő értékeit és érdekeit, és teremtsenek szilárd alapokat a nyugállományúak következő generációi számára is. A vezérkarfőnök sok sikert és hosszú, boldog életet kívánt minden klubtagnak.

1596013896

A kiállítást Nagy Gyula nyugállományú ezredes, elnök nyitotta meg, aki felidézte az elmúlt évtizedek eseményeit. Mint hangsúlyozta, már annak idején is azért jött létre a klub, mert az alapítók felismerték: aki a haderőben szolgált, az nyugállományba vonulása után is vágyik a közösséghez tartozásra. A vendégeket dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal igazgatója, illetve Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka is köszöntötte. A klubelnök elismerést vehetett át dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és a vezérkarfőnök részéről is.

1596013896

Fotó: Tóth László