Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszavonta a katonai-rendőri közös járőröket az utcákról a cseh kormány

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. május 24. 12:50

Május 23-án, hétfőn azonnali hatállyal visszavonta a közös katonai-rendőri járőröket a cseh nagyvárosok utcáiról a prágai kormány, amelyek bevetéséről a párizsi terrorista merényletekre regálva március 22-én döntött a kabinet. Az akkor kihirdetett első fokú terroristaveszély azonban továbbra is érvényben maradt – közölte Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter a kormány ülése után újságírókkal.

A cseh kormány márciusban úgy döntött, hogy 550 hivatásos katona fogja segíteni a rendőrök járőrözését a nagyvárosok utcáin, illetve fog segíteni a stratégiailag fontos objektumok védelménél.
Stropnicky a hétfői kormányülést követően elmondta, hogy megszűnt a cseh hadsereg részvétele a kiemelt biztonsági intézkedésekben. A pályaudvarokon, a repülőtereken és azokon a helyeken, ahol nagyszámú ember mozog, a rendőrségi felügyelet továbbra is intenzívebb lesz a szokásosnál.

A miniszter hozzátette: a hadsereg a közös járőrök visszavonása után is készenlétben áll, például külön tűzszerész egységet hoztak létre arra az esetre, ha Prágában ilyen alakulat bevetésére lenne szükség.
A két hónapja bevezetett biztonsági intézkedések a nagyvárosok közterein kívül egyebek között az atomerőműveket, bizonyos prágai nagykövetségeket és a prágai metrót is érintik.

A felfegyverzett különleges járőrök jelenlétét a nagyvárosok utcáin többször bírálta a cseh sajtó, a jobboldali ellenzék egy része pedig túlzottnak minősítette a kormány márciusi döntését.