Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elérte a teljes műveleti képességet a pápai Nehéz Légiszállító Ezred

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 16. 14:58

2012. november 14-én elérte a teljes műveleti képességet a Pápára települt Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) − ezt Keith P. Boone ezredes, az alakulat parancsnoka jelentette be Tallinnban.

A teljes műveleti képesség elérése jelentős eredmény a HAW eddigi történetében. Az első Boeing C−17 Globemaster III-as típusú szállító repülőgép Pápára érkezése óta a mai napig (2009 július − 2012 november) az alakulat több mint nyolcezer órát repült, 53 ezer tonnát meghaladó rakományt és több mint 32 ezer személyt juttatott el a nemzetek megbízásából hat kontinensre és több tucatnyi országba, többek között Haitire, Afganisztánba, Pakisztánba, Dél-Afrikába és Európába.

A SAC (Stratégiai Légiszállító Képesség) tizenkét nemzet szoros együttműködésén alapuló, a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtérről működtetett program, melynek során három C−17-es gépet üzemeltetnek. Ebben Bulgária, Észtország, Norvégia, Magyarország, Hollandia, Litvánia, Finnország, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Svédország és az Amerikai Egyesült Államok vesz részt. Az ezred 2009. július 27-én kezdte meg tevékenységét, a kezdeti műveleti képességet 2010. május 25-én érte el. Biztonságosan és hatékonyan hajtja végre a küldetések teljes spektrumát, a megfelelő személyi állománnyal, infrastruktúrával és logisztikai támogatással.

A teljes műveleti képességet elérve a HAW képes produkálni a SAC-nemzetek által igényelt éves repülési óraszámokat. Pápán a programban részt vevő 12 nemzet egy különleges csapatot épített fel, ami világszerte iskolapéldáját nyújtja az erőforrások közös megosztásának. A SAC-nemzetek hálásak a HAW-t támogató szervezeteknek, különösen a befogadó országnak, Magyarországnak és a NATO támogató szervezetnek.

A bejelentés az Észtországban zajló, félévenként megrendezett SAC irányítótestületi, illetve a NATO Légiszállítást Kezelő Programiroda igazgatótanácsi ülésén hangzott el.