Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültek napjaink védelmi kihívásainak leküzdésére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 16. 14:53

Véget ért a NATO 2012. évi válságkezelési gyakorlata (CMX 12), melyen a részt vevő civil és katonai szakemberek bebizonyították: Magyarország felkészült arra, hogy gyorsan, hatékonyan kezelje és hárítsa el a válsághelyzeteket a NATO szövetségi kötelékében.

A gyakorlaton 27 tagország, köztük Magyarország és két partnerország vett részt. A gyakorlat elképzelt földrajzi környezetben játszódott, menetét a közelmúltban bekövetkezett események és a reális kockázatok felmérése alapján tervezték meg.

A forgatókönyv szerint a Szövetséget kiber-, illetve különböző vegyi, biológiai és radioaktív anyagokkal elkövetett támadások érték. A gyakorlat célja többek között a különböző, hazai válságkezelésben érintett civil, katonai, rendvédelmi szervezetek együttműködésének, a NATO-tagországok és a partnerországok döntéshozatali, válságkezelési eljárásainak gyakoroltatása, összehangolása volt stratégiai és politikai szinten.

A szerzett tapasztalatok hatékonyabbá, gyorsabbá teszik a stratégiai döntések meghozatalát, ami egy válsághelyzet kezelése és felszámolása során kulcsfontosságú szereppel bír.

Hazánk aktív szerepet vállalt a gyakorlat tervezésében és megvalósításában. A feladatok végrehajtása, a döntéshozatali folyamatok modellezése a kormányzat aktív bevonásával történt.