Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első lépés a csillagok felé

Szöveg: Somogyi Péter alezredes, Horváth Ibolya százados |  2015. február 13. 10:21

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél szolgáló radarosok február 9-én állománygyűlésen tisztelegtek az elődök nagysága és tenni akarása előtt a rádiótechnikai csapatok napja alkalmából.

1595987731

„Hiszek benne, hogy a tudomány egykor le fogja győzni a gravitációt. Ki
fog szabadulni az ember a csillagok felé!" − mondta a 16 éves Bay Zoltán
debreceni kollégista, akinek álma harminc évvel később valóra vált: a
tudós és negyvenfős csapata megtette az első lépést a csillagok felé,
hiszen 1946. február 6-án sikerült radarjelek segítségével megmérniük a
Föld–Hold távolságot. E kimagasló tudományos siker évfordulója a ’90-es évektől a rádiótechnikai csapatok napja.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél szolgáló radarosok február 9-én állománygyűlésen tisztelegtek az elődök nagysága és tenni akarása előtt.
A rádiótechnikai csapatok napja alkalmából tartott rendhagyó zászlóalj-állománygyűlést a vezetési zászlóalj, amelyen Kovács Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka is részt vett. Az ezredparancsnok és a zászlóalj parancsnoka, Somogyi Péter alezredes köszöntötte a zászlóalj állományát a speciális, mással nem pótolható szakterület, a radarszakma ünnepén.
Ezután Ujszegi Balázs százados, a radarszázad parancsnoka felolvasta Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntőlevelét. Az elöljárók levelükben elismerésüket fejezték ki a rádiótechnikai szakterületen szolgálatot teljesítő állománynak, méltatták szakmai felkészültségét, hivatástudatát.

1595987732

Somogyi Péter alezredes, zászlóaljparancsnok szintén megköszönte a zászlóalj, mindenekelőtt a radarszázad állományának áldozatos, sokrétű munkáját, és kiemelte más feladatokban történő aktív részvételét, például missziós szerepvállalását is. Beszédében hangsúlyozta: az ezrednek szüksége van radarokra és az azokat üzemeltető, jól felkészült kezelőszemélyzetre, még ha a klasszikus rádiótechnikai csapatoktól eltérően nem is szolgáltatnak folyamatosan légi helyzetképet az elöljáró harcálláspontnak. A légvédelmi rakétaalegységek csak ezen mobil lokátorállomások segítségével kapnak saját felderítésből származó távolfelderítő és magassági adatokat.

1595987732

Somogyi alezredes felelevenítette, hogyan jutott el az „álmodó" Bay Zoltán a Békés megyei Gyulaváriból a Holdig, milyen módon mérték meg a háborútól sújtott Magyarországon 1946-ban a Föld−Hold távolságot. A történelmi visszatekintést követően az ezred parancsnoka és a zászlóaljparancsnok gratulált Hajnal István őrnagynak, a zászlóalj szolgálatvezető mérnökének, valamint Imre Gábor főtörzsőrmesternek, a radarszázad beosztott altisztének, akiknek az MH 54. Veszprém Radarezrednél február 6-án megrendezett központi ünnepségen az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka beosztásaikban huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájuk, szakterületükön végzett eredményes tevékenységük elismeréseként emléktárgyat, illetve emléklapot adományozott. Ezt követően a zászlóaljparancsnok oklevelet adott át a radarszázad vezetése során huzamos időn át végzett kitartó és áldozatos munkája elismeréseként Ujszegi Balázs századosnak, a radarszázad századparancsnokának, továbbá beosztásában, feladataiban huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája, valamint pozitív hozzáállása elismeréseként Gyöngyösi Tamás Gergő őrmesternek, a radarszázad 2. SZT−68U lokátorállomása főkezelőjének.

1595987732

Kovács Ferenc ezredes méltatta az elődök találékonyságát, amelyet példaként állított a jelenkor radarosai elé. Mint mondta, habár a körülmények napjaikban közel sem olyan mostohák, mint amilyenek között elődeik dolgoztak a háborút követően, manapság is számos kihívással kell szembenézniük a radarosoknak. Végezetül megköszönte a személyi állomány eddigi helytállását, munkáját, és sok sikert, katonaszerencsét, jó egészséget és erőt kívánt a zászlóalj, illetve az ezred előtt álló ez évi emberpróbáló feladatokhoz.

1595987732

Fotók: Cseszreginé Csekei Judit százados