Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezés a névadóra

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2013. szeptember 29. 15:45

Koszorúzással és toborzó futással emlékeztek meg a közelmúltban az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) 2. Katonai Igazgatási Központ munkatársai arról, hogy a központ részeként működő toborzó iroda öt évvel ezelőtt felvette Simonyi Óbester nevét.

A debreceni központ a Nagysándor József Laktanya, a város patinás, műemlék jellegű épületében működik. Hazánk egyik legrégebbi laktanyáját a város 1856-ban, kifejezetten a katonák számára építtette meg. A klasszicista stílusú épület Nagysándor József tábornok, aradi vértanú nevét viseli, aki 1849. augusztus 2-án Debrecennél ütközött meg a tízszeres túlerőben lévő cári fősereggel. Az impozáns épületbe 1973-ban költözött be a jogelőd Hajdú-Bihar Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság.

A haderő szervezeti eleme a korszerű toborzó iroda, amelynek ünnepélyes átadására – az országban másodikként – 2001. november 12-én került sor.
Az iroda ügyfélszolgálatánál évente ezernél is többen érdeklődnek a katonai szolgálat, vagy a katonai tanintézeti képzések formái iránt. Az elmúlt években 22 alakulathoz, közel 1500 fő szerződéses katona vonult be a megyéből, a honvédtiszti és az altiszti képzésekre, illetve a pilótaképzési programra pedig 1200-nál is többen jelentkeztek. 

1595960718

Az eredményes szakmai munka, az évek óta épített és fenntartott civil kapcsolatok elismeréseként az év elején elhunyt Emődy Dániel, a Pro Patria Alapítvány és a Simonyi Óbester Regionális Szervezet néhai elnöke kezdeményezte, hogy a Magyar Honvédség Debrecenben működő toborzó irodájának épülete felvegye barbácsi és vitézvári báró Simonyi József ezredes, ismertebb nevén Simonyi Óbester, legendás hírű huszártiszt nevét.

Simonyi Óbester, „a legvitézebb huszár" 1818. szeptember 23-án érkezett Debrecenbe és lett a város helyőrség-parancsnoka. Simonyi a városban töltött szolgálati ideje alatt sokat fáradozott a lakosság és a katonaság közötti jó kapcsolat megteremtéséért. Nevéhez fűződik a róla elnevezett út megépítése, fásítása, a Hadi Árvaház létesítése, az első hadijátékok szervezése, és a Nagyerdő hasznosításának, valamint a gyógyfürdő építésének javaslata is.

1595960718

A névadományozó ünnepségre a Honvéd Vezérkar főnök parancsa alapján, Simonyi Óbester Debrecen városába érkezésének 190. évfordulóján, 2008. szeptember 23-án került sor. A jeles eseményről minden évben koszorúzással és toborzó futással emlékeznek meg a központ dolgozói.

Idén immár hatodik alkalommal került sor a maratoni, negyvenkét kilométeres táv leküzdésére. A Hajdúnánás – Debrecen közötti útvonal során érintett településeken több száz vállalkozó kedvű diák futott együtt a hivatásos, szerződéses és önkéntes műveleti tartalékos katonákkal. A célba érkezéskor a Honvéd Sportegyesület vezetője megőrzésre átadta a központ parancsnokának a futók által vitt kopjafát, amelyre a városok polgármesterei emlékszalagot tűztek.
A futók beérkezését követően dr. Csohány János egyháztörténész professzor, a Pro Patria alapítvány tiszteletbeli elnöke ünnepi beszédében megemlékezett Simonyi Óbesterről, illetve az év elején elhunyt Emődy Dánielről.

1595960718

Tóth Imre százados, a központ toborzó részlegének vezetője beszédében kitért az iroda elmúlt 12 évben elért eredményeire, illetve a társadalomban, a munkaerőpiacon betöltött szerepére. Kiemelte: a toborzók elé kitűzött célokat, eredményesen, Simonyi Óbester munkásságát példaként szem előtt tartva és azt felhasználva fogják elérni.

Az ünnepi beszédeket követően az MH HKNYP nevében Vanyur Tibor mérnök ezredes, az MH HKNYP parancsnoka és Nagy Zoltán mérnökalezredes központparancsnok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár nevében pedig Kabai Tamás alezredes, személyügyi főnök koszorúzta meg az iroda falán található emléktáblát. Szintén elhelyezték a megemlékezés virágait a Pro Patria alapítvány megjelent képviselői, köztük Emődy Kincső, az alapítvány elnöke.

A rendezvény zárásaként Vanyur ezredes, emléklapot adományozott a VI. Simonyi Toborzó Emlékfutást teljesítőknek.

1595960718

Fotó: Szűcs Imre őrnagy és Várkonyi Zsolt főtörzsőrmester