Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktárgyat adományozott az amerikai nagykövet a vezénylőzászlósnak

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. június 23. 17:56

Emléktárgyat adományozott Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete Kriston István főtörzszászlósnak. A Magyar Honvédség vezénylőzászlósa abból az alkalomból kapott elismerést, hogy tavaly júniusban az Amerikai Egyesült Államok hadseregének vezénylőzászlósi akadémiáján beiktatták a nemzetközi hírességek csarnokába.

Az emléktárgy átadása alkalmából a budapesti amerikai nagykövetségen június 22-én, kedden megrendezett ceremónián – amelyen részt vett dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök is – Collen Bell kiemelte: ez az elismerés is része annak a kiemelkedő munkának, amit a Magyar Honvédség az altiszti kar érdekében végez. Magyarország és a Magyar Honvédség az Egyesült Államok fontos szövetségese, ezért is szükséges, hogy elismerjük azt a nagyszerű közös munkát, ami a szövetségünket jellemzi – fogalmazott az amerikai nagykövet.

1595996164

Colleen Bell kiemelte: a Magyar Honvédség azon hadseregek sorába tartozik, amelynek vezérkarfőnökét az Egyesült Államok Vezérkari Akadémiájának nemzetközi hírességek csarnokába, vezénylőzászlósát pedig az amerikai hadsereg vezénylőzászlósi akadémiáján található nemzetközi hírességek csarnokába iktatták be.

Egyesült Államok hadseregének vezénylőzászlósi akadémiája 1972. július 1-jén alakult meg a texasi Fort Bliss bázison, nemzetközi hallgatókat pedig 1975 óta fogad. Az elmúlt 40 évben 76 külföldi nemzet 917 hallgatója végzett a vezénylőzászlósi kurzuson.
Magyarországot eddig 20 katona képviselte, Kriston István főtörzszászlós 2008-ban szerezte meg diplomáját az intézmény falai között.

1595996164

A nemzetközi hírességek csarnokát 2009-ben alapították meg azzal a céllal, hogy elismerjék azokat az itt végzett hallgatókat, akik későbbi pályafutásuk során a saját nemzetük fegyveres erőinél, illetve NATO-erők parancsnokságán eljutottak az altisztek számára elérhető legmagasabb szintre, és munkájukkal nagymértékben előremozdították az altiszti kar fejlődését, valamint az altiszti oktatási rendszert.

Kriston István főtörzszászlós 2011 óta tölti be a Magyar Honvédség vezénylőzászlósi beosztását, ő az első magyar hallgató az amerikai hadsereg vezénylőzászlósi akadémiájának nemzetközi hírességek csarnokában.

1595996164

Fotó: amerikai nagykövetség