Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gallipoli – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. február 12. 13:41

Winston Churchill tengerészeti miniszter ambiciózus, a Dardanellák és Konstantinápoly elfoglalását célzó hadművelete – amellyel Törökországot akarta kiiktatni a háborúból – tíz hónapon át emésztette az antant katonai erejét. A Gallipoli-félszigetnél a brit és a francia hadvezetés mintegy negyedmillió katonát áldozott fel a semmiért.

1595987724
A nyugati hadszíntéren 1914 őszére állóháború alakult ki, a lövészárkok vonala az Északi-tengertől egészen a semleges Svájcig húzódott. Mivel az áttörésre kevés esély mutatkozott, az angol és francia stratégák – egymástól függetlenül, de szinte egy időben – új front megnyitásának gondolatával kezdtek el foglalkozni. Aristide Briand francia igazságügy-miniszter 1914 novemberében azt javasolta, hogy egy 400 000 fős antant erőt szállítsanak Szalonikibe, majd a szerb hadsereggel egyesülve támadják meg délről az Osztrák–Magyar Monarchiát.

Az angolok figyelme szintén ebben a hónapban fordult először a Földközi-tenger térsége felé, elsősorban azért, mert a fennhatóságuk alatt álló Egyiptom veszélybe került Törökország hadba lépésével. Winston Churchill, az Admiralitás első lordja, tengerészeti miniszter egy flottatámadásra tett javaslatot: elképzelése szerint a Dardanellákon keresztül a Márvány-tengerre kijutó hadihajói beveszik a török fővárost, Konstantinápolyt, ezzel gyorsan kiiktatva a németek új szövetségesét a háborúból.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 13-án, pénteken megjelenő számában!)