Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Generációváltás – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. január 11. 9:30

A Magyar Honvédség szárazföldi haderőnemének megerősítése jegyében negyvennégy Leopard 2 nehéz harckocsi és huszonnégy PzH 2000 önjáró löveg beszerzéséről született döntés a közelmúltban.

1599198023
Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb volumenű hazai szárazföldi haditechnikai beszerzését rögzítő szerződést Ralf Ketzel, a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoport ágazati igazgatója, Holger Lenz ágazati kereskedelmi igazgató, illetve Fodor Péter dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalának főigazgatója látta el kézjegyével. A szerződés értelmében 44 új, a 21. századi hadviselés követelményeinek megfelelő harckocsival és 24 önjáró löveggel, valamint az ezekhez tartozó kiegészítő eszközökkel és szolgáltatásokkal gyarapodik a Magyar Honvédség. Az új beszerzésekkel nem csupán az eszközök darabszáma növekszik, hanem a haderő harci képességei is javulnak. A Leopard 2 harckocsik és a PzH 2000 önjáró lövegek a hagyományos és az aszimmetrikus hadviselésben egyaránt alkalmazhatók.

Európai nagymacska

A világ egyik legsikeresebb harckocsicsaládja, a Leopard történetét egészen az 1950-es évekig lehet visszavezetni. A második világháborúból vesztesként kikerült, majd kettéosztott Németország nyugati felének (amelyet Német Szövetségi Köztársaságként ismerhettünk) frissen felállított hadseregét amerikai M47-es és M48 Patton közepes harckocsikkal szerelték fel. Ezek a hidegháborús versenyben hamar elavultak, s helyükre a komoly referenciamunkákkal rendelkező hazai cégek bevonásával kívántak megtervezni és legyártani a nyugat-európai hadszíntérnek és a szovjet lánctalpasok jelentette fenyegetésnek megfelelő „szabvány harckocsit" (Standard-Panzer). Az erről szóló parancs 1956 novemberében jelent meg.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 11-én megjelenő számában!