Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gőzerővel

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2013. július 13. 9:33

Lassan a végéhez közelít a Lendülő Kard 2013 nevet viselő légvédelmi rakétaharcászati gyakorlatra való felkészülés időszaka, így az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak gőzerővel kell dolgozniuk, hogy maximálisan ki tudják használni a rendelkezésükre álló időkeretet.

1595957113

A győri honvédek jelenleg az MH Bakony Harckiképző Központ újmajori kiképzőbázisán tevékenykednek Tamás Gábor alezredes, az éleslövészeti kontingens parancsnokhelyettese, a feladatra létrehozott alkalmi légvédelmi rakétacsoportosítás parancsnoka irányításával.
Az érintett állomány hónapok óta tartó elméleti és gyakorlati felkészítése márciusban kezdődött meg alapozó, illetve ismeretfrissítő tantermi foglalkozásokkal, amelyek után a valós harci helyzetet szimuláló tűzirányítási gyakorlások következtek. A laktanyához közeli gyakorlótereken tartott kiképzés befejezését követően májusban három hétre a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra települtek, ahol többek közt JAS−39-es Gripen vadászrepülőgépek közreműködésével is gyakorolták az ellenséges légi eszközök felderítését, követésbe vételét és – ez esetben – imitált megsemmisítését.

Az éleslövészeti felkészülés utolsó fázisának teljesítésére július 7-én ismét útnak indultak a Rába-parti város alakulatának tagjai, akik ezúttal az MH Bakony Harckiképző Központ újmajori gyakorlóterén töltenek el három hetet a légvédelmi rakétaoltalmazás eljárásainak készségszintű rögzítésével, ismétlésével.
Az élőerő és a technikai eszközök minél alaposabb felkészítése mellett az elmúlt időszak másik kulcsfontosságú mozzanata az éleslövészeti célanyag kiválasztása volt. Mivel az 1. légvédelmi rakétaosztály által használt kis hatótávolságú KUB, illetve a 2. légvédelmi rakétaosztály által alkalmazott közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszer eltérő műszaki követelményeket támaszt a célanyagokkal szemben, nem volt kis munka megtalálni az optimális megoldást. A végső döntés értelmében a célimitációs feladatokat a KUB számára a magyar fejlesztésű METEOR-3M típusú, pilóta nélküli, légcsavaros repülőgép fogja ellátni a lengyel légierő Ustka város mellett található állami lőterén, míg a MISTRAL számára a sugárhajtású METEOR-3MA.

1595957113

Ennek megfelelően már a bakonyi kiképzőbázison is a Lengyelországban használatos drónokkal szemben kell védelmet nyújtaniuk az égbolt éber őreinek.
Az újmajori gyakorlótéren a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred – már említett – két légvédelmi rakétaosztályát képviselő erők mellett természetesen a harcvezetési és tűzirányítási rendszereket, valamint a célfelderítő rádiólokátor-állomásokat üzemeltető vezetési zászlóalj is szerephez jut, így a győri alakulat állományából a lövészet idejére létrehozott ideiglenes alegység létszáma a százötvenhez közelít, míg a feladatok sikeres végrehajtásához több mint félszáz tételt számláló műszaki apparátus áll majd a végrehajtó csoportosítás rendelkezésére.

A jelenleg folyó munka pedig nem tét nélküli, hiszen az intenzív felkészülést július 24−25-én elméleti és gyakorlati elemeket egyaránt tartalmazó vizsga zárja majd. A szigorú követelményeket támasztó számonkérésen mindenkinek a legjobbat kell nyújtania, ha részese akar lenni a valós rakétaindításoknak augusztus második felében.

1595957113

Fotók: Törőcsik Krisztina