Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Murszi mellett tüntetnek Egyiptomban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 13. 11:12

A hatalmától megfosztott Mohamed Murszi egyiptomi elnök több tízezer híve gyűlt össze július 12-én egy kairói mecset előtt azt követelve, hogy a politikus térjen vissza az állam élére.

A Rabaa Adaveja mecsetnél a délután közepén már nagyon sokan voltak. Az egyik kezükben Koránt, a másikban egyiptomi zászlót tartó iszlamisták az ország különböző térségeiből érkeztek. A tömeg a hadsereget bírálta Murszi megbuktatásában vállalt szerepéért, és az elnök iránti hűségét hangoztatta. A légkör feszült – derül ki a tudósításokból.
„Azt akarjuk, hogy Murszi minden feltétel és kompromisszum nélkül kerüljön vissza a hatalomba, és minden tekintetben gyakorolhassa az államfői jogköröket. Ha az elnök visszatér, előre lehet hozni az elnökválasztást, ha az elnök úgy akarja, vagy népszavazást is lehet rendezni az elnökválasztásról" – magyarázta Szafvat Higazi, a Muzulmán Testvériség egyik vezetője, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki, de sikerült elvegyülnie a tömegben.

A tüntetők hangsúlyozták, hogy ki fognak tartani, amíg el nem érik a céljukat, s békések, de a tüntetések tovább fognak terjedni vidékre, ahol a testvériségnek erős gyökerei vannak. Az emberek vízzel locsolták egymást a hőségben, vagy vizes kendőt terítenek a fejükre, hogy ne kelljen inniuk, mert a szerdán kezdődött böjti hónap, a ramadán szabályai szerint nappal sem enni, sem inni nem szabad a muzulmánoknak.