Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát volt a teraszon és az udvaron is

Szöveg: Szűcs László |  2013. október 8. 8:29

A 40. héten, azaz szeptember 30. és október 6. között 77 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 22 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Németh-Zsohár Agnieszka százados, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 2084 bejelentést kaptak.

Szeptember 30-án Budapestről kapták a riasztást a tűzszerészek, hogy a Szent István körúton, egy ház belső teraszának felújítási munkálatai közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A Horváth Csaba őrnagy vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő, amit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

Ugyanezen a napon Százhalombattán is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, árokásás közben ugyanis egy fel nem robbant, 50 milliméteres aknavetőgránátot találtak a munkások. A tűzszerész munkálatok idejére négy lakóépületet kellett kiüríteni, összesen tizenegy ember hagyta el ideiglenesen az otthonát. A robbanószerkezetet a Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a központi gyűjtőbe.

Október 1-jén Bocskaikertből érkezett a bejelentés, hogy Debreceni utcában, csatornázás közben világháborús robbanószerkezeteket találtak. A Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette járőr összesen öt darab gyalogsági lőszert valamint egy szovjet gyártmányú kézigránátot szállított el a központi gyűjtőbe a helyszín műszeres átvizsgálása után.

Október 2-án összesen 19 darab, 8 centiméteres, német gyártmányú aknavetőgránátot találtak Mányon, a sváb közösségi ház udvarán, földmunkák közben. A robbanószerkezeteket a Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a központi gyűjtőbe.

Október 4-én Csabdiba vonultak ki a Magyar Honvédség tűzszerészei, mivel a Szabadság úton található egyik épület bővítése közben, az odaszállított földből egy 8 centiméteres, német gyártmányú aknavetőgránát került el. Amíg a tűzszerészek a helyszínen dolgoztak, a közeli óvodát és iskolát ideglenesen ki kellett üríteni. A gránátot végül a központi gyűjtőbe szállították.

Ugyanezen a napon Sülysápról is érkezett egy bejelentés a tűzszerészügyeletre: a Forró utcában, csatornázási munkálatok közben egy 15 centiméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátot találtak. A Kiss Henrik főtörzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy a gránát kilőtt, ráadásul gyújtószerkezete is sérült, így amíg elszállították a helyszínről, 200 méteres sugarú körben ki kellett üríteni a környéken található húsz házat. A gránátot a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

Címkéktűzszerész