Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorolt a Stratégiai Művelet Központ

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. február 25. 14:10

A Honvéd Vezérkar Stratégiai Művelet Központ (SMK) kétnapos törzsgyakorlást hajtott végre a napokban, Alapos Előrelátás 2018 névvel.

Az SMK a Honvéd Vezérkar főnökének stratégiai szintű vezetési eleme, amely a Magyar Honvédség tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben való közreműködése esetén, valamint egyes különleges jogrendi helyzetek kezdeményezését vagy kihirdetését követő esetekben a Magyar Honvédség stratégiai szintű vezetését biztosítja. A központ a migrációs válság kezdetétől, 2015 szeptemberétől működik, munkáját – az SMK parancsnokán, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnökén keresztül – a Honvéd Vezérkar főnök irányítja. 2015-ben és 2016-ban 24 órás ügyeleti rendben működött, majd 2016. év végétől napjainkig heti váltású készenléti szolgálatban látja el feladatát: a Közös Akarat feladatban résztvevő, a Honvéd Vezérkar főnök közvetlen alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek vezetési pontjaival való kapcsolattartást.

1599182371
A gyakorlat támogató parancsnokát az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) adta Szabó László dandártábornok, megbízott parancsnokhelyettes személyében. Az ő szakmai irányítása mellett a gyakorlatot az MH HFKP Gyakorlattervező és Kiképzés Támogató Osztálya tervezte meg.

A gyakorlat levezető parancsnoka dr. Böröndi Gábor vezérőrnagy, a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnöke, a Honvéd Vezérkar főnök műveleti helyettese,  az SMK parancsnoka Lőrincz Gábor ezredes, csoportfőnök-helyettes volt. A Honvéd Vezérkartól, valamint a Honvédelmi Minisztérium főosztályaitól érkezett szakemberek alkotta gyakorlatvezetőség és az SMK munkáját az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, valamint az MH Logisztikai Központ támogatta alájátszó csoporttal. Az SMK tevékenységét huszonhárom incidens tette nehezebbé, realisztikus körülményeket teremtve ezzel a műveletvezetés végrehajtásakor.

Fotó: MH HFKP

Címkékgyakorlat