Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyalogság földön, égen

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2013. április 14. 9:15

A NATO CREVAL-ellenőrzésre készülve helikopteres foglalkozáson vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának kijelölt alegységei a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison.

1595952362

Leszállóhely kijelölése, biztosítása, a felszerelés helikopterbe történő be- és kirakása, az összeköttetés felvétele a pilóta és a szárazföldi parancsnok között, harci helikopteres sebesültmentés (CASEVAC) – többek között ezeket gyakorolta a 39. lövészzászlóalj több mint hatvan katonája az elmúlt napokban.

A raj- és szakaszparancsnokok feladata volt mindemellett megszervezni a saját csapatoktól elszakadt, elrabolt személyek felkutatását, azonosítását és kimentését, az úgynevezett „personnel recovery"-t.

1595952362

Balogh János főhadnagy, századparancsnok-helyettes elmondta: a CASEVAC során a katonák fő feladata a jelentés leadása (amely magában foglalja a helyszín, a sérültek számának, a sérülések típusának meghatározását, az eszközigény, valamit a leszállóhely biztonsági helyzetének a körülírását), valamint a sebesültek szállítása és elhelyezése a helikopterben.

A főhadnagy hozzátette: az itthoni begyakorlás különösen fontos, hiszen a CREVAL-ellenőrzést követően a részt vevő állománynak különböző missziókban kell majd tudását alkalmaznia.

1595952362



Fotó: Cs. Sárkány Beáta