Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadirégészek tanácskoztak a Hadtörténetiben

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. október 19. 11:06

Rendkívül jó, folyamatos együttműködés és számos figyelemre méltó eredmény jellemzi a hadtörténészek, hadirégészek, valamint muzeológusok munkáját – mondta dr. Kovács Vilmos ezredes, intézményparancsnok a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) által szervezett nemzetközi hadirégészeti tanácskozáson.

1595943339

Október 18−20-a között rendezik Budapesten, a HM HIM-ben a hetedik éve tartó Fields of Conflict című nemzetközi előadássorozat idei fordulóját. Megnyitójában Kovács Vilmos ezredes ismertette a magyar szakintézménycsoport felépítését, a HM HIM három szakági igazgatóságának működését az Európából és a tengerentúlról érkezett előadók számára. Kiemelte, hogy 2006-ban a hadirégészet a tizenkilenc gyűjteménycsoporton belül önállóan betagozódott a HM HIM-be, ami e szakterület elismerését fejezi ki.

A magas színvonalú közös munka a különböző szakágak gyümölcsöző kapcsolatáról tanúskodik. A HM HIM parancsnoka példaként említette a legutóbbi eredményeket, így a mohácsi és a nagyharsányi csatatér, valamint Új-Zrínyivár feltárását.
Kovács Vilmos külön szólt a Honvédelmi Minisztérium által irányított hadisírkutatásról, illetve roncskutatásról is. Ez utóbbi terén egy Gönyűnél megtalált 1849-es hadiuszály feltárása a legfrissebb eredmény. Az ezredes hangsúlyozta: az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is részt vesznek a különféle magyar és nemzetközi projektekben.

A megnyitót követően rangos hazai és külföldi egyetemi, múzeumi munkatársak, valamint hadszíntér- és hadisírkutatók tíz tematikus blokkban tartottak, illetve tartanak előadásokat, bemutatva kutatásaik legfrissebb eredményeit, hipotéziseit. A konferencia két napja alatt összesen harmincnégy előadás hangzik el, és a résztvevők megtekintik a komáromi-igmándi erődöt is.

1595943339

Fotó: Szikits Péter