Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hajóvezetőket képeztek

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. május 13. 10:56

Tavaly öt, az MH Altiszti Akadémia által szervezett roham- és motorcsónakvezetői tanfolyamot szerveztek az MH Hadikikötőben. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Hadihajós Alosztályának (MH 1. HTHE HA) katonái és a hozzájuk szolgálatra behívott önkéntes műveleti tartalékosok idén a második alkalommal oktatják a résztvevőket.

1599186871
Ahogy dr. Daruka Norbert százados, az MH 1. HTHE HA képzésekért felelős szakembere elmondta, az első tanfolyamot a hadihajós katonák számára tartották, a most lezajlott rendezvényen azonban főként más katonai szervezetektől érkeztek – összesen húszan – a jelentkezők.

1599186872
„Vendégül láttuk az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és az MH Altiszti Akadémia katonáit. Ezúttal két párhuzamosan futó képzést tartottunk, az egyik a könnyű deszantcsónak – amelyet a különlegeseknél rendszeresítettek -, a másik a roham- és a motorcsónak kezeléséről szól. Plusz ebben az időben folyt a nagyhajóvezetői felkészítés is a kikötőben, az újonnan hozzánk érkező hadnagyok, leendő hajóparancsnokok számára. Mivel az elméleti alapok ugyanazok vagy nagyban hasonlók, így – az önkéntes műveleti tartalékos katonák bevonásával – egy szervezés alatt tudtuk megvalósítani a képzéseket. A gyakorlati sajátosságokat figyelembe véve elkülönültek egymástól a tanfolyamok az elméleti részt követően" – mondta el dr. Daruka Norbert százados.

1599186872
Az évek során rendezett hasonló tanfolyamokon részt vevők és az oktatók tapasztalatai szerint az idén szervezett képzéseken már az első napokban – az elméleti órák megtartása után – is volt evezés, így sikerült még gyakorlatiasabbá tenni az egészet. A gyakorlati vizsgák a jól beváltak szerint folytak: indulás előtt fel kell készíteni a technikai eszközt, el kell kötni, az aknamentesítő hajók közé orral és farral is be kell állni. Ezután ki kellett kötniük a hajó orrával és oldalaival, bóják között kellett szlalomozniuk, a mentőgyűrűt szabályszerűen be kell emelniük a hajóba. Végül egy precíziós feladatot kellett teljesíteniük: menet közben kellett áthaladni olyan szűk helyen, ahol le kell térdelni vagy hajolni. Ennél a feladatnál az árvízi mentési feladatokból adódó nehézségeket tanulják meg leküzdeni a vezetők – részletezte a szakember.

1599186872
„Elmondhatom, hogy ennek a most lezajlott tanfolyamnak a résztvevői rendkívül fegyelmezettek voltak, és a szokásos érdeklődéshez képest is különlegesen nyitottak voltak az ismeretekre, ezért fokozatosan nehezítettük a végrehajtandó feladatokat" – összegezte Daruka százados.

Vári Sándor szakaszvezető, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonája szerint búvárként, műszaki katonaként kötődésük van a vízhez, ezért elengedhetetlen, hogy a „vízen járás" ezen elemeit is elsajátítsák, naprakész, friss tudással rendelkezzenek.

1599186872
„A hajózási szakutasítások, a kezelési sajátosságok éppen olyan fontosak, mint a gyakorlati elemek elsajátítása, szinten tartása. Közülünk többen alaptudással érkeztünk, de voltak olyanok, akiknek minden új volt. Mindnyájunknak hasznos volt azonban, mert a Duna ezen szakaszán gyakorolni teljesen más, mint ahol eddig gyakoroltunk. Itt hatalmas a forgalom, mások a víz tulajdonságai, az áramlási viszonyok, a vízterület nagysága miatt a szélviszonyok is eltérőek. Sőt számunkra is meglepő volt, amikor az egyszerre több technikai eszközzel keltett hullámok között kellett próbára tenni hajóvezetői képességeinket. Számomra a legnagyobb kihívást az jelentette, amikor – nappal és éjjel – ki kellett kötni a Baja tűzszerész járőrhajó mellé menetben. Mindent, amit itt tanultunk, gyakoroltunk, be tudunk illeszteni az otthoni tevékenységünkbe akár harci, akár búvárfeladatok során. Amint vízre szálltunk, abban a pillanatban kiderült oktatóinkról, hogy rengeteg tapasztalattal rendelkeznek, s ez igen sok pluszt tett hozzá a tudásunkhoz. Ha lehet, visszatérünk, de kollégáinkat is arra fogjuk biztatni, hogy jöjjenek el ide az MH Hadikikötőbe és vegyenek részt az itt szervezett tanfolyamokon" – mondta el Vári Sándor szakaszvezető.

1599186872
Fotó: a szerző felvételei