Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három dimenzóban – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 7. 12:20

A NATO integrált légtérvédelemi rendszerének keretében hadrendbe állt a Békéscsaba melletti Fürjesen a háromdimenziós radar. Ez a XXI. század technikai színvonalát képviselő berendezés, valamint a bánkúti hasonló mérőpont átvették az MH 54. Veszprém Radarezred 21. és 22. radarszázadainak feladatát. A debreceni és a békéscsabai alegységeket felszámolják.

1595978427
Technikai generációváltás, a szervezeti struktúra átalakítása – sorsdöntő év az idei a veszprémi radarezred történetében. A régi, szovjet gyártmányú – a maguk korában nagyon korszerű és kiváló paraméterekkel rendelkező – hagyományos radarok ideje ugyanis lejárt. A megmaradt és már legalább egyszer korszerűsített berendezések fenntartása egyre nagyobb anyagi és humánerőforrás-ráfordítást igényelt.

Ezt felismerve a NATO a biztonsági beruházási program keretében öt, RAT-31 DL nagy hatótávolságú felderítőradar beszerzéséről döntött. Ezek közül kettőt a Cseh Köztársaságban, hármat pedig hazánkban, Bánkúton, Békéscsabán és Medinán telepítettek. Magyarország így – a kor technológiai színvonalán álló, korszerű háromdimenziós radarkészülékek üzemeltetésével – a szövetségi rendszerben megvalósuló, integrált légtérvédelem szerves része lesz.

Az új radarok, valamint a megmaradt jutai és kupi, hagyományos radarokat működtető század, hosszú távon (legalább húsz évig) biztosítják légterünk védelmét.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 12-én, pénteken megjelenő számában!)