Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hegyi kiképzésen vettek részt

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. augusztus 12. 7:17

Tizenkét ország 32 hallgatója vett részt azon a három hetes, alapfokú nyári hegyi kiképzésen, amit a közelmúltban tartottak Grúziában. A Magyar Honvédséget az MH 86. Szolnok Helikopterbázis ejtőernyős kutató-mentő beosztásban szolgáló katonái közül Huszár Ferenc zászlós és Gazsó Krisztián törzsőrmester képviselte.

Az oktatások során a csomózási, az ereszkedési, valamint a rögzített kötélen történő mászó technikák mellett a mászás önbiztosítással, a mászás műfalon és sziklán, az erős sodrású vízi akadály leküzdése kötélbiztosítással, a nagy szintkülönbségű menetgyakorlatok és hegyvidéki kint éjszakázás, valamint a sérült evakuálása témakörökkel foglalkoztak a résztvevők.  A feladatok elsajátítását vizsgákkal ellenőrizték az oktatók.

1596018019

A tanfolyamon szerzett tapasztalatok és tanultak hasznosak a szolnoki kutató-mentők számára, mivel a feladataik végrehajtása során fontos lehet az alpintechnikával történő mozgás, illetve a mentés akár hegyvidéki terepen is. Mindezek mellett a tanultak beépíthetők az alakulat Repülés Felkészítési Főnöksége által szervezett különböző speciális kurzusok anyagába – mint például a szárazföldi túlélő tanfolyam -, amikhez az ejtőernyős kutató-mentők már hosszú évek óta biztosítanak oktatókat.

1596018020

A tanfolyamot Gazsó Krisztián törzsőrmester osztályelsőként végezte el. Érdemes megemlíteni, hogy az iskola 2006-os megalapítása óta eddig több mint 90 tanfolyamot szerveztek, de a klasszikus mászás során elérhető maximális pontszámot eddig mindössze három hallgatónak sikerült megszereznie. Gazsó törzsőrmester volt az egyik.

1596018020

Fotó: MH 86. Szolnok Helikopterbázis