Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hogyan tovább?

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. október 30. 8:44

Pályaválasztási kiállításon népszerűsítették a katonai életpályát az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársai. A „Jövőd a tét” elnevezésű program keretében több mint ötezer általános és középiskolás diák járta végig a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban kialakított standokat. A kiállítást Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára nyitotta meg. A következő hasonló rendezvényt a megyében november 8-án szervezik, Baján.

1599195179
Évről évre egyre több fiatal érdeklődik a katonai pálya iránt. Ezt az október végén, a nyolcadikosok továbbtanulását segítő kecskeméti pályaválasztási kiállításon tapasztaltak is alátámasztották. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya és a megyei kereskedelmi és iparkamara által szervezett rendezvényen Durgó Tamás őrnagy, Gáldonyi Sándor százados, Kollár Ernő zászlós és Váczi Milán közkatona válaszoltak az érdeklődők kérdéseire. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodájának munkatársai elmondták: a nyolcadikosok közül sokan voltak kíváncsiak a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumba történő jelentkezés feltételeire, a felvételi követelményekre és az ott folyó képzés irányaira. Az érdeklődők többsége azért szeretne Debrecenben továbbtanulni, mert azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a suli elvégzése után a katonai pályát választják majd.

1599195180

A vállalkozóbb kedvű diákoknak pedig Tatár László és Bancsók Attila főtörzsőrmesterek, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység altisztjei egy-egy rögtönzött alaki foglalkozást is tartottak.

Bár a kiállítás elsősorban az általános iskolák végzős diákjainak szólt, a szervezők az idősebbekre is gondoltak: olyan cégeket is meghívtak, amelyek a végzős középiskolások és a fiatal felnőttek részére kínálnak munkalehetőséget.

1599195180

A toborzóiroda asztalánál is sok fiatalember állt meg egy kis beszélgetésre. Legtöbbjüket az önkéntes műveleti és a területvédelmi tartalékos, valamint a szerződéses katonai szolgálat vállalásának feltételei érdekelték, de voltak, akik az MH Altiszti Akadémiára és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre jelentkezőkkel szembeni elvárásokról is részletes tájékoztatást kértek. A toborzók munkáját Mecséry Hanna önkéntes műveleti tartalékos őrmester és Kis István önkéntes műveleti tartalékos szakaszvezető segítették.

1599195180

Fotó: a szerző felvételei