Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hollandia fegyverkezik

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. április 4. 17:07

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszava márciusi utolsó számában arról számol be, hogy újra nagy harcok zajlanak a görzi szakaszon. Höfer altábornagy a vezérkar főnökének helyettese az alábbit jelenti: „A görzi szakaszon ujra éjje1–nappal hevesen folyik a harc. A hídfőnél mindkét részről nagy erők léptek harcba. Csapataink itt 350 olaszt, közöttük 8 tisztet fogtak el. A doberdoi fensik szakaszán a tüzérségi tüz rendkívül élénk. A Selztől keletre fekvő magaslatokon néhány árok birtokáért ismét folyik a küzdelem. Egy tengeri röpülőrajunk a Sdoba torkolatánál levő olasz ütegekre bőségesen bombákat dobott. A Fella- és Plöcken-szakaszokon, a Dolomit-harcvonalon és Rivánál tüzérségi harcok folynak."

A napilapban olvashatjuk, hogy két hét alatt a tengeri balesetekben közel 136 ezer tonna „hajó törmelék" keletkezett. „Roppant arányokban emelkedik az elsülyesztés és a sérülés következtében a forgalomból kivont hajók tonnatartalma. Március második és harmadik hetében a tengeri balesetek által elpusztult hajóknak 136.000 tonnatartalma volt."

1596011414

Az április 1-jei Népszava arról ír, hogy Londont és Anglia délkeleti partját Zeppelinek bombázzák. Berlinből jelentik: „egyik tengerészeti léghajórajunk Londont és az angol délkeleti tengerpart több pontját megtámadta. A londoni Cityt, a London- és a Tower-híd között a londoni dokokat, London északnyugati részét és annak csapattáborait, valamint Enfield ipartelepeit és a Londontól északra fekvő Waltham Albey melletti robbanóanyaggyárakat bőségesen bombáztuk."

Hollandia fegyverkezéséről a Népszava és a Pesti Hírlap is cikkez. „A szárazföldi és tengeri haderőknél nem fognak ujabbi szabadságolásokat engedélyezni."

„A kormány rekvirálta az összes teherkocsikat, hogy katonai vonatokat alakítson belőlük" – olvasható a Népszavában.

A Pesti Hírlap beszámol Anglia kereskedelmi terrorjáról Hollandia ellen. „Ugylátszik, hogy Anglia egy további lépést tett abban az irányban, hogy Németalföld felségjogait uzurpálja (birtokolja). Az úgynevezett Oversee-Trust ujabban az amerikai cserzöanyagok németalföldi behozatalára értékük 10 százalékának megfelelő vámot vetett ki, azonkívül azon cikkeknél, amelyeknek behozatalát már előzőleg megengedték, 5 százalékos illetéket rótt ki. Kétségtelen, hogy a tröszt angol segítséggel valami ártatlannak látszó indokolást fog bejelenteni ez eljárása ügyében, holott tényleg az egész nem egyéb, mint további lépés az amerikai-hollandiai kereskedelem fojtogatásában."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)