Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horvátországban oktatott magyar katona

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: IMOC Horvátország |  2019. december 5. 16:29

Szűcs Gábor százados, az MH Béketámogató Kiképző Központ önkéntes műveleti tartalékos katonája – oktatói csereprogram keretében – vendégoktatóként vett részt a horvátországi Nemzetközi Katonai Műveleti Központ által szervezett ENSZ Törzstiszti Tanfolyamon novemberben.

1596072922

A tanfolyam célja az volt, hogy a résztvevők részére biztosítsa az ENSZ kötelékében a törzstiszti beosztások ellátásához szükséges ismereteket. A kurzusra tizennégyen érkeztek, Horvátország kilenc, Koszovó két, Albánia, Szlovénia és Ukrajna pedig egy-egy hallgatót delegált. Az állandó oktatói csoportot hat horvát, valamint egy bosnyák és egy magyar instruktor alkotta. A tanfolyam első hetében az elmélet, a második felében pedig a gyakorlati foglalkozásoké volt a főszerep.

A kurzus forgatókönyve szerint egy már működő ENSZ-misszió váltást követően műveleti területre érkező törzse hajtotta végre a feladatokat, egyebek mellett a Team Site-ok állományának helyszínre juttatását. Ugyancsak feladat volt az esőzések, valamint egy robbantásos támadásban megsérült duzzasztógát helyreállítási munkáinak megszervezése és koordunálása. Emellett teendőik közé tartozott még a lakóhelyükről elmenekülő civilek részére építendő táborhelyek előkészítése, a segélyszállítmányok kísérése és biztosítása, a különböző ENSZ és állami, valamint magán segélyszervezetek munkájának elősegítése, illetve a helyi és ENSZ rendőri szervek tevékenységének segítése.

1596072921