Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húsvéti receptek a katonaszakácsoktól

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. március 31. 7:42

Az ünnep alkalmából igazi húsvéti recepteket oszt meg a honvedelem.hu olvasóival a Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagyis ahogy mindenki ismeri őket, a Magyar Honvédség szakácsválogatottja.

1595951728
BÁRÁNYCSÜLÖK
KEMENCÉS SZTRAPACSKÁVAL

Hozzávalók 6 személyre:

  • 6 darab báránycsülök, 
  • 2 darab makói bronzhagyma,
  • 1 fej fokhagyma,
  • 1,5 evőkanál szárított rozmaring,
  • 2-3 friss rozmaringág,
  • só,
  • frissen őrölt fekete bors,
  • 2 evőkanál mangalicazsír,
  • 1 deciliter olívaolaj,
  • 2 deciliter száraz fehérbor.


Sztrapacskához:

  • 50 dekagramm burgonya reszelve,
  • 40 dekagramm liszt,
  • 30 dekagramm juhtúró (nem brindza!),
  • 3 deciliter 20 százalékos tejföl,
  • 13 dekagramm füstölt mangalicaszalonna,
  • 5 dekagramm parmigiano reggiano (parmezánsajt) frissen reszelve,
  • só,
  • frissen őrölt fekete bors.

Grillzöldségekhez:

  • 2 darab kisebb cukkini,
  • 1 darab pepperoni rosso (szicíliai paprika) vagy 2 darab kaliforniai paprika,
  • 1 darab radicchio saláta,
  • 30 dekagramm zsenge spenót,
  • 12 dekagramm pancetta (olasz szárított szalonna),
  • 2 evőkanál olívaolaj.

Báránycsülök elkészítése:
A báránycsülköket fűszerezzük meg a következőképpen: először sózzuk, majd frissen őrölt fekete borssal szórjuk meg, végül mozsárban törjük finomra a szárított rozmaringot és szórjuk azt is a csülkökre. Egy tepsibe tegyünk 2 evőkanál zsírt, 1 deciliter olívaolajat, fektessük bele a csülköket, majd öntsünk 1 deciliter fehérbort hozzá. A tisztított hagymákat vágjuk négy részre, a fokhagymagerezdeket késlappal törjük össze és osszuk el a tepsiben a csülkök között. Végül tegyünk bele 2-3 friss rozmaringágat is. Fedjük le (alufólia vagy a tepsi saját üvegteteje segítségével) és 60 percig pároljuk. Ezután vegyük le a fedőt és változatlan hőfokon süssük-pirítsuk a csülköket. Időnként locsoljuk meg őket saját szaftjukkal. A maradék 1 deciliter fehérbort öntsük a tepsibe, pótolandó a párolgó pecsenyelevet. Süssük készre körülbelül 40-50 perc alatt. Az utolsó 10 percre a hőfokot állítsuk 180 fokra. Közben készítsük el a sztrapacskát.


Sztrapacska elkészítése:

A reszelt burgonyát keverjük össze a liszttel, majd galuskaszaggató vagy kés segítségével galuskaméretben adagoljuk forrásban lévő sós vízbe. Végezzünk próbafőzést. Ha a kifőtt tészta túl lágy lenne, adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Főzzük ki a tésztákat és tegyük egy tálba őket. A juhtúrót egy edényben keverjük össze a tejföllel, adjunk hozzá frissen őrölt fekete borsot. Sózni nem szükséges, a juhtúró meglehetősen sós. A mangalicaszalonnát vágjuk apró kockákra, tegyük őket egy üres serpenyőbe. Olvasszuk ki a zsírját, majd öntsük hozzá a kifőtt tésztákat és jól forgassuk át. Végül öntsük rá a tejfölös juhtúrót, keverjük el, és 1-2 percig még hagyjuk a lángon. Tegyük félre.

Grillzöldségek elkészítése:
A zöldségeket vágjuk szeletekre vagy kockákra ízlést szerint. A spenótleveleket mossuk meg és vágjuk fel 2-3 részre. A pancettát vágjuk kockákra, ha szeletelve vettük, akkor csíkokra. Kevés olívaolajon gyorsan pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a zöldségeket: először a cukkinit és a paprikát, majd a radicchiót, végül a spenótot. Sózzuk, borsozzuk. Nagy lángot használjunk a serpenyő alatt (legjobb kékacél serpenyőt használni), hogy zöldségeink ropogósak maradjanak.

A bárányt, amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, és tegyük a helyére a sztrapacskát serpenyőstől, melyet közben megszórunk reszelt parmezánsajttal. Állítsuk grillfokozatra vagy a legnagyobb hőfokra a sütőt, míg a sajt megpirul a galuskák tetején. Tálaljuk a báránycsülköket a zöldséggel és a sztrapacskával, saját pecsenyelevükkel leöntve.

1595951729

HÚSVÉTI FONOTTAS KALÁCS

Hozzávalók:

  • 1 kilogramm finomliszt,
  • 15 dekagramm vaj,
  • 1 darab tojás (majd még 1 darab a kalács megkenéséhez),
  • 5 evőkanál cukor,
  • 5 deciliter tej,
  • 4 dekagramm élesztő,
  • 1 kávéskanál só.


Elkészítése:

1 deciliter langyos tejbe egy kiskanál cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. A maradék cukrot a tojással kikeverjük. A lisztet nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukros tojást, a sót, és a maradék langyos tejjel közepesen kemény tésztát gyúrunk. A megolvasztott, langyos vajat négy részletben a tésztához adjuk. Addig dagasztjuk, amíg selymes, sima, hólyagos tésztát kapunk (géppel körülbelül negyedóra, kézzel legalább kétszer ennyi). Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük (körülbelül fél órán keresztül). A megkelt tésztát lisztezett deszkán két kisebb és egy nagyobb darabra vágjuk. Először a két kisebb darabot egyenként nagyjából 40 centiméteres hengeres formává sodorjuk. Egymáson keresztbe fektetjük őket, majd lazán dupla spirálba csavarjuk a két tésztahengert. Az összecsavart tésztát félbehajtjuk és a kizsírozott tepsi közepére fektetjük. A nagyobb tésztadarabot az előzőknél hosszabb hengerré sodorjuk és körülkerítjük vele a tepsiben lévő fonatot. Előmelegítjük a sütőt, közben a tésztát langyos helyen ismét kelni hagyjuk (15-20 perc). Végül a kalácsot megkenjük összehabart tojással és az előmelegített sütőbe tolva, közepes lángon pirosra sütjük. A sütési hőfok: 200 Celsius-fok.

1595951731


JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK HOZZÁ!