Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is vár a Forradalmi Forgatag

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. március 8. 19:49

Ebben az évben is egyhetes, színes programsorozattal készül a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum az 1848−49-es forradalom és szabadságharc megünneplésére. Az évről évre népszerűbb Forradalmi Forgatagban minden korosztály találhat magának programot, hiszen lesz fegyverbemutató, kézműves-foglalkozás, ékszerkészítés, vásári finomságok és számos egyéb érdekesség.

A jövő héten, március 9−13. között hosszabbított nyitva tartással, többféle múzeumpedagógiai foglalkozással várja a múzeum az iskolás- és óvodáscsoportokat. Ennek során minden résztvevő testközelből ismerkedhet meg a kor csatáival, fegyvereivel, egyenruháival. A „Jelszavaink valának" című állandó kiállítás pedig bemutatja a szabadságharc kiemelkedő alakjait, bepillantást enged a forradalom és szabadságharc eseményeibe, harcoló katonáinak életébe.

1595988980

Március 3-án, a magyar kard napja alkalmából időszaki kiállítás nyílt, amely bemutatja a kard, a magyarsághoz oly szorosan kötődő történelmi fegyver fejlődését a honfoglalás korától napjainkig. Kicsik és nagyok számára egy felfedezőfüzet teszi kalandossá a kardokkal való megismerkedést.

A március 14−15-i hétvégén változatos programok: fegyverbemutató, kézműves-foglalkozás, ékszerkészítés, vásári finomságok várják a családokat és az egyéni látogatókat. Március 15-én, vasárnap a látogatók a múzeumba érkezve a honvédsereg táborába csöppenhetnek. Huszárok, tüzérek, gyalogosok várják a lelkes újoncokat, hogy megmutassák, hogyan is harcoltak elődeik a szabadságharc idején. A hagyományőrző népi ügyességi játékokban minden korosztály örömét lelheti és próbára teheti magát.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistái és zenészei közreműködésével 14 órától táncház várja a mozogni vágyókat. Ugyancsak vasárnap, „A Magyar Kard" című kiállítással kapcsolatosan egész napos bemutatón nyerhetnek bepillantást látogatóink a kovácsműhely titkaiba, megtudhatják, miként és milyen fegyverek készülnek ott. A vívás művészetét pedig a Magyar Szablyavívó Iskola mesterei és növendékei mutatják be, aminek során a kardvívás technikáiról, fortélyairól derül ki sok érdekesség.

1595988980

(Archív felvételeink a tavalyi Forradalmi Forgatagon készültek.)