Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iskolapadból a terepre

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. április 26. 7:11

Egyhetes békeműveleti alapfelkészítésen vett részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) katonai logisztikai alapképzési szakán tanuló tizennyolc honvéd tisztjelölt az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK). A foglalkozás kreditpontokat ér, a békefenntartói ismeretek tantárgy gyakorlati jeggyel zárul.

1596012388

Az alapvető békeműveleti eljárásokkal és technikákkal ismerkedtek április 18-22. közt a NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Logisztikai Intézetének másod- és harmadéves hallgatói. Az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei a hét első napjaiban elméleti foglalkozásokon ismerkedtek meg többek közt az ENSZ békefenntartó tevékenységével, a műveleti területen történő angol nyelvű rádiózással és a menetbiztosítás alapjaival. Foglalkoztak az ellenőrző-áteresztő pontok és a megfigyelőpontok telepítésének, üzemeltetésének szabályaival és a katonai rendfenntartó feladatokkal is. Elsajátították továbbá a műveleti területen megkövetelt viselkedési szabályokat, az improvizált robbanószerkezetek elleni védekezés alapjait, gyakorolták a tárgyalástechnikát és az úgynevezett tolmácskezelést is.

1596012388

Később pedig a tanteremben tanultakat a terepen gyakorolták. A vizsga jellegű záró feladatot egy komplex járőrgyakorlat keretében hajtották végre. Adatokat gyűjtöttek egy polgármesteri hivatalban, tárgyaltak egy helyi „kiskirállyal" és felderítettek egy illegálisan felállított ellenőrző pontot is. Ellenőrzést hajtottak végre a szolnoki repülőmúzeumban és az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központ hadkiegészítési szakgyűjteményében. A békefenntartók részére jelzés érkezett ugyanis, hogy az ezeken a helyeken tárolt repülőgépek és fegyverek egy részét az ellenállók megpróbálják ismét használható állapotba hozni.

Az előadások és a gyakorlati foglalkozások zöme angol nyelven zajlott, a felkészítés tematikájában a Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) törzsanyagának elemei közül is több szerepelt.

1596012388

Dr. Pohl Árpád ezredes, a NKE Katonai Logisztikai Intézetének igazgatója elmondta: a mostani felkészítésen a katonai logisztikai alapképzési szak tizenöt másodéves és három olyan harmadéves hallgatója vett részt, akik tavaly az Erasmus-program keretében Brnóban tanultak, ezért ezt a kurzust most kellett teljesíteniük. A tantervben ez a képzés békefenntartó ismeretek címen szerepel, kredit pontokat ér és gyakorlati jeggyel zárul. A szolnoki körülményeket pedig nagyon optimálisnak tartja: a tárgyi feltételek kiválóak, az MH BTKK szakmailag felkészült, tapasztalt kiképzői minden olyan ismeret birtokában vannak, ami egy ilyen felkészítéshez szükséges. A tisztjelöltek korábban csak elméleti szinten foglalkoztak a tantárggyal, most viszont a számukra teljesen új, ismeretlen szituációkba kerültek, amiket a gyakorlatban kellett megoldaniuk. A feladatokat az elvárás szintjén teljesítették, ahhoz viszont, hogy tisztként, műveleti területen is képesek legyenek majd helytállni, az angol nyelvi ismereteiket még gyarapítani kell.

1596012388

Bolesza Róbert százados, a kiképző központ megbízott kiképzési részlegvezetője is fontosnak tartja, hogy a tisztjelöltek az avatásukig a lehető legmagasabb szintre fejlesszék a nyelvtudásukat. A szakmai alapismereteiket viszont kiválóra értékelte. Mivel pedig az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a hallgatók minden esetben lelkesen, a legjobb tudásuk szerint, jóval normaidőn belül teljesítették a feladatokat, ezért idén – kísérleti jelleggel – négy új, fényképekkel szimulált, azonnali reagálást igénylő helyzetet is meg kellett oldaniuk a gyalogjárőröknek.

1596012389

Útvonalukba esett egy illegális útépítés, egy másik helyszínt aknagyanús tárgyak bejelentése miatt kellett átvizsgálniuk, a demilitarizált övezetben pedig illegális szemétlerakót fedeztek fel, ahol egy olyan elhullott állatot találtak, amelynél a fülében lévő krotália alapján megállapítható, hogy ki volt a gazdája. A korábbi hasonló tanfolyamokhoz képest most plusz feladatként a megfigyelők egy híd illegális átépítéséről is kaptak bejelentést, az ellenőrzés során azonban baleset történt: az egyik ENSZ-katona a magasból leesett.

1596012389

A gyakorlat forgatókönyve szerint a híd átvizsgálása közben Lázár Jeromos Szilárd másodéves honvéd tisztjelölt zuhant le, jobb könyöke és lábszára eltörött. A járőrtársainak kellett szakszerűen ellátniuk és harctéri kimenekítést (Medical Evacuation – MEDEVAC) kérniük. A kecskeméti fiatalember elárulta: ilyen súlyos „balesete" még sosem volt. A budapesti Bornemissza Péter Gimnázium sporttagozatán érettségizett, kosárlabdázott és focizott. A mostani gyakorlat nem jelentett részére teljesíthetetlen fizikai megterhelést, sőt kimondottan hasznosnak tartotta, hogy az egyetemen tanultakat a terepen is végrehajthatták.

1596012389

Fotó: a szerző felvételei