Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét megrendezik a magyar-román kutató-mentő gyakorlatot

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. október 13. 11:25

Cross Landing 2015 névvel rendeznek magyar−román légi kutató-mentő gyakorlatot október 13−15. között.

A 2002. október 17-én Aradon megkötött kétoldalú egyetértési megállapodás alapján évente megrendezett kutató-mentő gyakorlat a két haderő személyzeteinek szakmai felkészítését biztosítja a közös határ két oldalán kijelölt kárhelyszíneken végrehajtott kutatási és mentési feladatok során.
A gyakorlat célja a bajba jutott katonai légijármű-személyzetek felkutatása, mentése − békeidőszakban, a kétoldalú szerződések, a nemzeti és NATO-szabályzók, valamint az ICAO-ajánlások szerinti műszeres és vizuális kutatási eljárások alkalmazásával.

A magyar−román közös határszakasz 100-100 kilométeres mélységében bekövetkező légi közlekedési balesetek következményeinek felszámolása mindkét ország kutató-mentő erőinek bevonásával történik. A megállapodás értelmében évente rendeznek közös gyakorlatot, hogy a helikopterszemélyzetek gyakorolhassák a kutatás-mentési eljárásokat, az együttműködést, valamint a kommunikációs rendszerek használatát. A gyakorlat az újonnan kinevezett kutató-mentő személyzeteknek − főként az egészségügyi beosztásban lévőknek − kiváló lehetőséget nyújt a bonyolult kárhelyszínek felszámolásának begyakorlására.

1596002191

Az idei gyakorlat Magyarországon megrendezett első napján egy szimulált kárhelyszínt alakítanak ki. Az itt balesetet szenvedő légi jármű felkutatása és a kárhelyszín felszámolása érdekében riasztják a Magyar Honvédség Szolnokon települő kutató-mentő helikopterét.

A gyakorlat második napján egy román kárhelyszínre repülnek a magyar kutató-mentők, ahol − őszi időjárási viszonyok között − nagyszámú sérült szakszerű és gyors ellátása lesz a feladatuk.

A két nemzet erői együttműködésük során az angolt használják munkanyelvként.
A magyar kárhelyszínen történő mentést és az azt megelőző eljárásokat az Országos Légi Kutató-Mentő Terv alapján hajtják végre a magyar résztvevők.

A gyakorlaton 30 magyar és 15 román katona, valamint egy magyar szállítóhelikopter, két román IAR Super Puma szállítóhelikopter, illetve sebesültszállító gépjárművek vesznek részt.

Fotó: archív