Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Játszva tanulás

Szöveg: Snoj Péter |  2016. február 22. 14:53

A többéves hagyományt követve február 20-án, szombaton ismét megtartották a Doni Emlékcsaták elnevezésű rendezvényt a Zamárdi és környékbeli általános iskolásoknak. Az akadálypályákkal és gondolkodtató feladatokkal tarkított menettávon az iskolák tanítói és a gyermekek szülői a doni katasztrófa hőseire próbálták felhívni a gyermekek figyelmét − katonai hagyományőrzők segédletével.

1596009087

A 2002 óta minden évben megrendezett Doni Emlékcsaták rendezvény mögött Tarr Péter, a Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója áll. Mint elmondta: a rendezvény fő célja – a gyermekek szórakoztatása mellett – a történelem bemutatása, és hogy felhívják a figyelmet a hősök tiszteletének fontosságára. Mindezt amolyan Pál utcai fiúk módon, csapatokba verődve, katonásdit játszva.

1596009087

Mint mindig, idén is katonai hagyományőrzők részvételével alakították ki a teljesítendő menettáv menti állomásokat. E pontokon hol gondolkodtató elméleti feladatok fogadták a gyermekeket, hol pedig igazi erőpróbán bizonyíthatták rátermettségüket.

Amellett, hogy a csoportok tagjai megmérethették magukat egymással, minden állomásponton más-más nemzet egyenruhásai fogadták őket. Így testközelből ismerhették meg a magyar, a német, a szovjet vagy az amerikai és angol katonák korabeli ruházatát és felszereléseit.

1596009088

A rendezvény végrehajtását segítő II. Világháborús Amerikai Katonai-Polgári Hagyományőrző és Rövidfilm készítő Egyesület tagjaitól azt is megtudtuk:  habár a feladatok olykor igazi kihívásnak bizonyultak, gondoskodtak a biztos sikerélményről. Ha egy-egy megoldás nem sikerült volna olyan fényesen, a csapatok pluszpontokat érdemelhettek ki, ha fegyelmezett, katonás oszlopokban közlekedtek az állomások között. De azt is jutalmazták, ha a gyermekek egy-egy katonanóta felidézésével örvendeztették meg az adott állomások parancsnokait.

1596009088

Szerencsére a Doni Emlékcsaták program évrőlcévre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen a gyermekek egy-egy ilyen hétvégi alkalom során játszva tanulhatnak azokról a hősökről, akikért a harang szól.

1596009088

Fotó: Kiss Barbara